MNB és a devizahitelezés

Megjelent az az MNB-rendelet, amely a bankok devizafinanszírozás megfelelési mutatóját szigorítja, így előzve meg egy esetleges újabb devizahitel-felfutást.

Az MNB a pénzügyi rendszer stabilitásának erősítése érdekében szigorította a banki likviditási mutatókra vonatkozó rendeletet. Eszerint a bankok devizafinanszírozás megfelelési mutatójának (DMM) – a devizaeszközök fedezetéül szolgáló devizaforrások és a hosszú lejáratú devizaeszközök hányadosa – minimális szintje a jelenleg hatályos 65 százalékról 2014. július 1-jével 75 százalékra, majd félévente 5 százalékpontonként 100 százalékra nő 2017. január 1-jéig. Így javul a bankok devizaeszközei és devizaforrásai lejárata közötti összhang.


Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója az MNB április végi tájékoztatóján elmondta: a cél a likviditási kockázatok mérséklése, valamint a pénzügyi rendszer ellenálló képességének további növelése. Az intézkedés a pénzügyi rendszer stabilitásának erősítése mellett csökkenti a jegybank devizatartalék tartási kötelezettségeit, és így az ebből fakadó költségeit is – tette hozzá Nagy Márton.

Az elemzők szerint a bankok devizafinanszírozás megfelelési mutatójának szigorítása miatt csökkenni fog az MNB devizatartaléka, így a költsége is. Ugyanakkor a bankoknak a rövid futamidejű devizaforrások hosszabb lejáratúakra cserélése többe fog kerülni, ami csökkenti a jövedelmezőségüket. Minderről részletesen itt olvashat.
Forrás: napi.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal