A multik adózási trükkjei

Az ír kormány becsukja az egyik kiskaput, amelyen átgyalogolva a multinacionális cégek elkerülhették a hazájukban érvényes nyereségadó megfizetését, ám nyitva hagy egy másikat, hogy mégse “érje kár” a cégeket, és ezzel közvetve Írországot.

Az ír kormány bejelentette, hogy megszünteti azt az adózási szabályt, amely lehetővé tette az amerikai Apple-nek, hogy négy éven át kivonja 40 milliárd dollár nyereségét az amerikai társasági adó hatálya alól. Az USA szenátusának vizsgáló bizottsága májusban állapította meg, hogy az Apple az írországi Cork városában bejegyzett vállalataihoz csoportosítja át nyereségét, mert ezt a település az adózás szempontjából területen kívüli státusban van, azaz egyetlen ország adószabályozása sem vonatkozik rá. Következésképpen az ezeknél a cégeknek jelentkező profit után nem kell adót fizetni.


Michael Noonan ír pénzügyminiszter végül tegnap bejelentette, hogy olyan törvényjavaslatot készítettek, amely megtiltja az Írországban bejegyzett vállalatoknak az adószékhely nélküli működést. A pénzügyminisztérium szóvivője tagadta, hogy ezt amerikai nyomásnak engedve tennék. Ugyanakkor a vállalatok a világ bármely országát választhatják adószékhelyükül, beleértve ebbe azokat is, elsősorban Bermudát, amelyek nulla társasági nyereségadót vetnek ki.

A két változtatás így kioltja egymás hatását, azaz nem valószínű, hogy azok a vállalatok, amelyek eddig Írországot használták fel adóoptimalizálásra, a jövőben több közterhet fizetnének – mondja Chas Roy-Chowdhury a londoni ACCA nemzetközi számviteli szakmai szervezet adózási ügyekkel foglalkozó részlegének vezetője.

A “Dupla ír” trükk

Számos vállalat, köztük a Google és a Microsoft a könyvelők körében dupla írként ismert adózási trükkel tünteti el profitját az adóhatóságok elől. A cégek olyan vállalatot jegyeznek be Dublinban, amelynek adózási székhelye Bermuda. Ezt követően Írországban bejegyzett és ott adózásra kötelezett leányaikon keresztül értékesítik termékeiket és szolgáltatásaikat ügyfeleiknek, majd ezek a cégek az adóalapjukat csökkentő hatalmas royaltykat fizetnek a az előbbi társaságnak, amelynek viszont nem kell adóznia haszna után.

A Google és a Microsoft azt állítja, hogy minden országban, ahol jelen van, a helyi adózási szabályoknak megfelelően fizeti a közterheket. Az Apple nem kommentálta az ír kormány bejelentését. Roy-Chowdhury szerint az almás cégnek nem kell mást tennie, hogy sehol sem adózó vállalatait áttelepíti Bermudába, ahol a semmi helyett nulla adót kell fizetnie.

Forrás: napi.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal