A multik uralják a világgazdaságot

A héten új történelmi csúcsra száguldott a Facebook árfolyama, amivel 180 milliárd dolláros vállalat lett a mindössze 10 éves múltra visszatekintő közösségi oldal. Ezzel bekerült a világ 30 legnagyobb vállalata közé. De vajon kik a legnagyobbak?

Még csak alig több mint 10 éves múltra tekint vissza a Facebook, mégis a világon minden hatodik ember kötődik hozzá és fiatal alapítóit a világ leggazdagabb emberei közé emelte. A társaság részvénye a szerdán közzétett második negyedéves gyorsjelentés hatására új történelmi csúcsra száguldott, ezzel pedig már 180 milliárd dollárra emelkedett a Facebook piaci kapitalizációja.

A rövid múltra tekintő cég már előkelő helyet foglal el a világ legnagyobb vállalatinak sorában, most pontosan a 29. helyet birtokolja, ami nem kis teljesítmény. A technológia szektor olyan szereplőit szorítja maga mögé, mint az Intel, az Orcale, vagy a Cisco.

Lássuk ki is a világ urai, melyik a tíz legnagyobb világcég.

1.) Apple

Az Apple-t 1977-ben alapította Steve Jobs, aki később ikonikus vezetővé vált. A technológia szektor innovátorának tartott amerikai vállalat trendi termékeivel valóságos rajongótábort gyűjtött maga köré, nincs még egy olyan cég a világon, aminek a termékbevezetéseinél egy nappal korábban már sorban állnának a vásárlók. Az Apple fogyasztói elektronikai termékek komplett portfolióját kínálja: a személyi számítógépek piacán a Macintosh-vonallal van jelen, az iPhone-nal az okostelefonok, az iPaddel pedig a táblagépek piacán hódít.

2.) Exxon Mobil

A több mint 130 éves múltra visszatekintő Exxon Mobil a világ legnagyobb tőzsdei olajcége. Olajkitermeléssel és finomított termékek, valamint speciális műanyagok és vegyipari termékek előállítása a fő tevékenysége. Minden kontinensen folytat kitermelést és / vagy kutatást, szárazföldi és tengeri olajkutakkal is rendelkezik.

3.) Google

A Google története 1996-ban kezdődött a Stanford egyetemen két PhD-hallgató, Larry Page és Sergey Brin kutatási projektjeként. Miközben az internetkorszak hajnalán a hagyományos keresők a találatokat az alapján rangsorolták, hogy a keresett kifejezés hányszor jelenik meg az adott oldalon, a két diák egy teljesen más rendszerrel állt elő, amely az oldalak közötti kapcsolatokat is elemezte és relevancia alapján tette sorrendbe a találatokat. A Google az internetes szolgáltatásokra és termékekre specializálódott a keresések, a cloud computing, a szoftver és az internetes hirdetési technológiák terén. Legfontosabb termékei a keresőmotorja, a Gmail levelezőrendszere, irodai programjai, mint az OpenOffice vagy a Google Drive. Van saját operációs rendszere a Chrome OS, sőt saját márkás laptopot is piacra dobott, a Chromebookot. Az okostelefonok piacán az Android operációs rendszerrel képviselteti magát, amely gyorsan a világ vezető mobil operációs rendszerévé nőtte ki magát.

4.) Microsoft

A Microsoft a szoftverek fejlesztése és értékesítése mellett kötelezte el magát, amikor 1993-ban létrejött. Alapítója, Bill Gates a világ leggazdagabb emberei közé tartozik. A cég operációs rendszereket kínál személyi számítógépekre, szerverekre, mobiltelefonokra, valamint egyéb intelligens eszközökre. Az Office-szal az irodai programcsomagok piacán tett szert erős pozíciókra, de hardvereket is gyárt, az Xbox játékkonzol fűződik a nevéhez, illetve nemrég felvásárolta a Nokia készülékgyártó üzletágát.

5.) Johnson & Johnson

A Johnson & Johnson az egészségügy területén széles termékportfoliót fejleszt és gyárt. A fő fókuszt az emberi gyógyászati és egészségmegőrző termékek jelentik. Három fő divízióba sorolja tevékenységét: a fogyasztói termékek, a gyógyászat és a diagnosztikai eszközök. A cég összesen 60 országban, 275 cégen keresztül működik.

6.) Royal Dutch Shell

A brit-holland olajipari társaság a holland Royal Dutch Petroleum és a brit Shell Transport & Trading egyesülésével jött létre. A világ második legnagyobb vállalatának számít (az Exxon után) a bevételek tekintetében, egyike a világ hat olaj-és gázipari nagyhatalmának. A vállalat az olaj-és gázszektor minden területén képviselteti magát, a kutatástól és kitermeléstől kezdve az értékesítésig, az áramtermelésig, vegyiparig és az energiakereskedelemig. 90 országban működik, naponta 3,1 millió hordót termel ki, olaj-egyenértékesben számolva és 44 ezer töltőállomással rendelkezik világszerte.

7.) General Elecric

A GE egy amerikai multinacionális konglomerátum. 1892-ben jött létre Thomas Edison cége, az Edison General Electric Company és a Thomas-Houston Electric Company egyesülésével. Nem sokkal ezután tőzsdére ment és az egyike volt azon 12 cégnek, akik eredetileg bekerültek a Dow Jones Idustrial Average indexbe. A 12 közül az egyetlen, amelyik még most is benne van (bár volt, hogy időlegesen kikerült). A társaság tevékenységei az alábbi fő területek közé csoportosulnak: energia, infrastruktúra, ipar, fogyasztók és pénzügy.

8.) Roche

A világ nyolcadik legnagyobb vállalata a svájci gyógyszergyártó, a Roche. Diagnosztikai és terápiás termékeket kínál, a megelőzéstől a kezelésig. Legnagyobb árbevételű termékei az onkológia területén használatos Rituxan, Avastin és Herceptin. A társaság nem gyárt generikus gyógyszereket, nincsenek bioszimiláris és recept nélkül kapható készítményei.

9.) Wal-Mart

Az ötven éves múltra visszatekintő amerikai kiskereskedelmi lánc 27 országban több mint 11 ezer üzletet működtet. A legnagyobb tulajdonosa az alapítók, a Walton-család, akik több mint 50%-os tulajdonrésszel rendelkeznek a társaságban. A Wal-Mart a legnagyobb munkaadónak számít a világban a nem állami cégek között, mintegy 2 millió dolgozót foglalkoztat.

10.) Chevron

A világ hat nagy olajipari konglomerátuma között a harmadik legnagyobb a Chevron. Több mint 180 országban van jelen, legnagyobb kitermelési helyei az Egyesült Államok nyugati partja, a Mexikói-Öböl, Délkelet-Ázsia, Dél-Korea, Ausztrália és Dél-Afrika. Az olajipar, a gázipar és a geotermikus energiatermelés minden területét lefedi a kitermeléstől a finomításig és az értékesítésig.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal