NAV: minden ötödik cégnél van gond

Félmilliárd forint bírságot szabott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a júliusi és augusztusi ellenőrzések során. A revizorok 15 ezer helyszíni ellenőrzést tartott, és minden negyedik cégnél találtak valamilyen hiányosságot.

A nyáron a kerékpárkölcsönzőkre, zöldség-, gyümölcskereskedőkre, szépészeti szolgáltatást nyújtókra, vendéglátósokra, a romkocsmákra, taxisokra, strandokra és az azok területén működő vállalkozásokra, valamint a horgásztavak környékén árusítókra fordított nagyobb figyelmet a NAV . Több mint 530 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki, hetven esetben bezárták az üzlethelyiséget.

A leggyakoribb mulasztás a számlaadás elmaradása volt, a hatóság közleménye szerint még mindig magas azok száma, akik nem adnak sem nyugtát, sem számlát. A 12 ezret meghaladó nyugtaellenőrzésből minden ötödik esetben talált hibát a NAV, tízből két esetben nem kaptak megfelelő bizonylatot az ellenőrök.

Egy dél-dunántúli gyógyfürdő fagylaltozóját pedig mulasztási bírság kiszabása mellett 12 napra be kellet zárni, mivel a vállalkozó nem használta az online pénztárgépét. A tulajdonos azonban a nyári csúcsforgalommal járó busás hasznot nem akarta elszalasztani, ezért a szomszéd üzlethelyiségben újra kinyitott és ismét belekezdett a fagylalt árusításába. A bizonylat kiállítására azonban kézinyugtát használt, hiszen a pénztárgépe a lezárt helyiségben maradt. Az újbóli ellenőrzés során az ellenőrök megállapították, hogy adózó nem ad szabályos nyugtát, így kénytelenek voltak ismételt mulasztási bírságot kiszabni, valamint az újonnan nyílt üzletet is bezárni.

Mintegy 2500 alkalommal vizsgálták a NAV munkatársai a foglalkoztatás szabályszerűségét, ennek eredménye nemcsak a klasszikus „fekete foglalkoztatás”, hanem a késedelmes bejelentés feltárása is volt. A 2500 ellenőrzésből minden harmadik esetben tapasztaltak jogsértést az adóellenőrök és a pénzügyőrök.

A szezonális munkákra fogadott alkalmi munkások bejelentése több ízben is elmaradt. A NAV a Nyugat-dunántúli régió egy gyümölcsösében a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálta. Összesen 280 barackszedő munkást talált, akik több vállalkozó alkalmazottai voltak. Az egyik gazdálkodó 172 főt alkalmazott egyszerűsített foglalkoztatás keretében egy héten át mindenféle bejelentés nélkül, 64 főt pedig az ellenőrzés megkezdése előtt jelentett be. Kiderült az is, hogy azok a sofőrök is bejelentés nélkül dolgoztak, akik a munkások egy részét szállították buszokkal a gyümölcsöskertbe.
Forrás: vg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal