Nem indult be a hitelkiváltás

Áprilistól július végéig mindössze 8,7 milliárd forintnyi hitelt vettek fel a magyar családok hitelkiváltási céllal, ami a forintosított jelzáloghitelek kevesebb mint fél százaléka.

Bár a végleges szám csak később lesz ismert, a bankok elmondása alapján is nagyon kicsi az érdeklődés. Pedig a devizahiteles elszámoló levél kézhezvétele után három hónapig díjmentesen mondhatták fel forintosított jelzáloghitelüket a családok, a bankok pedig olcsóbbnál olcsóbb kiváltó hitelekkel csábították őket. Most hét nagybank szólal meg az ügyben, válaszaik igencsak egyhangúak.

  1. A forintosított devizahitelek hány százalékát mondták fel az ügyfelek a banknál hitelkiváltási célból?
  2. A bank becslései szerint a forintosított devizahitelek hányad részét váltják ki idén az ügyfelek a teljes bankszektorban?

Számaikat nem nagyon árulták el, heten azért mégis válaszoltak a fenti két kérdésre:

Budapest Bank

” 1.A Budapest Banknál ilyen esetek egyelőre elvétve fordulnak elő. 2. Várakozásunk szerint a piac 10-20%-a mozdulhat meg. Arra számítunk, hogy a közvetítők bekapcsolódásának és az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően a hitelkiváltási piac fel fog pörögni.” (Ezzel a véleményével mintha egyedül lenne a bank – a szerk.)

CIB

“Minimális azon ügyfeleink száma, akik más bankhoz viszik forintosítással érintett kölcsönüket.”

Erste

“A korábban vártnál lényegesen kisebb mozgást tapasztaltunk az éles verseny ellenére, az ügyfelek sokasága a saját banktól kapott ajánlatokat preferálta. A kiváltások ennek ellenére lényegesen élénkültek a tavalyi évhez képest, a nyári hónapokban az új befogadások közel felét is elérték.”

K&H

“1. Elenyésző számról van csak szó. 2. Az előzetes várakozásokat nem fogja megközelíteni.”

MKB

“1. Elenyésző hányadát. 2. Feltehetően az eredetileg gondoltnál lényegesen kevesebbet.”

OTP

“Az MNB statisztikái alapján a forintosított ingatlanhitelek cc 3 %-a volt érintve ügyfél általi felmondással, ezek egy része hitelkiváltással (saját illetve más banki) új forint hitelé alakult át, míg másik részében az ügyfelek átstrukturálás lehetőségével éltek (futamidő hosszabbítás, kedvezmények igénybevétele stb). Az OTP Bank nem számít kiugró növekedésre. Feltételezhetően a korábban tapasztalt bankváltási arányok fognak ismét leképződni. ”

UniCredit

“Elenyésző azoknak az ügyfeleinknek az aránya, akik jelezték felmondási szándékukat az elszámolás során forintosított hitelükre vonatkozóan. Ebben markáns változásra nem számítunk a jövőben.”

Forrás: portfolio.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal