Nem költünk oktatásra

Az OECD alapos, több mint száz oldalas tanulmányt készített Magyarországról, hogy Közép-Európa más országaival összevesse a helyzetünket. Hosszú fejezeteken keresztül elemzik a gazdaság és társadalom trendjeit, egybevetve a lengyel, szlovák, cseh, osztrák, szlovén adatokkal.

Sajnos 2011-ben egy általános iskolásra, vagy középiskolásra az egyik legkevesebbet költöttük a régióban.

Oktatásra pedig igazán lenne értelme költeni, nincs még egy ország a környéken, ahol akkora pluszt jelent, ha valaki felsőfokú végzettséget szerez. Egy diplomás férfi fizetése átlagosan két és félszer akkora, mint egy nem diplomásé, a diplomás nők másfélszer annyit keresnek. Meglepő egyébként a nagy különbség a két nem között, hasonló mértékű eltérést nem találunk a környező országokban.

Természetesen azok helyzete a legrosszabb, akik még a középiskolát sem fejezik be, ők a középfokú végzettségűek fizetésének durván 80 százalékára számíthatnak. Ebben egyébként nem kiugró a magyar adat, sőt az átlagnál kicsit még jobb is, és itt nincs jelentős különbség férfiak és nők között sem.

A felsőfokú végzettségű magyarokat a válság is sokkal inkább elkerülte, mint a képzetleneket. Míg 2008 után az alacsonyan képzettek közül rengetegen vesztették el az állásukat, addig a magasabban képzettek helyzete jobban alakult. Sőt, már eredetileg is sokkal jobb volt: 2012-ben a diplomás fiatalok alig több mint 5 százaléka volt munkanélküli, a képzetleneknél ez az arány jóval 25 százalék felett volt.

Forrás: index.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal