Nem könnyű idehaza vállalkozni

A Világbank Doing Business listáján öt helyet csúsztunk vissza, jórészt a gyenge befektetővédelem, valamint az adózás és a bürokrácia útvesztői miatt. Miért nehéz ma vállalkozni Magyarországon?
Magyarország a Világbank őszi listán öt hellyel került hátrébb, így a vizsgált 183 ország közül az 51. helyet kapta az üzleti környezet megítélésében – olvasható a GKI összegzésében. (A szeptember elején megjelent World Economic Fórum versenyképességi index szerint a 48. helyről a 60. helyre estünk vissza, főleg azért mert jelentősen romló minősítést adtak Magyarország intézményi környezetére és a pénzpiacok fejlettségére.)

A vállalati átláthatóságra a kapható 10 pontból kettőt adtak a szakértők, 4 pontra értékelték a cégvezetés felelősségre vonásának lehetőségét. A részvényesek jogvédelme vizsgázott a legjobban, erre 7 pontot kaptunk.

Bürokrácia és közterhek

A következő problémás terület az adófizetés, itt a 113. helyről a 117. helyre csúsztunk vissza. Egy átlagos belföldi vállalatnak évi 13 alkalommal kell adót fizetnie, a világ legjobb helyezését elérő Norvégiában ez csak négyszer esedékes. Ettől azonban jóval riasztóbb, hogy idehaza 277 órát igényel a bevallás elkészítése és a kötelezettség teljesítése, ami igencsak tetemes teher a világelső Luxemburg 59 órájához képest. Ez egyébként már számottevő javulás a 2006-os 340 óra adóadminisztrációhoz képest.

Végül a harmadik mutató a profithoz viszonyított összesített közteher, ez 52,4 százalék (a nyereségadón túl szociális adóval, járulékokkal, iparűzési adóval és a többivel együtt).  Ez 2009-ben és 2010-ben volt a csúcson, akkor 57,5 százalékot ért el. A világban e téren is Luxemburg jár az élen, a 20,8 százalékos adóterheléssel.

A 103. helyen állunk azon a téren is, hogy hogyan juthat egy új cég ipari áramhoz. Ezt 252 nap alatt lehet elintézni, a bürokráciát nem megvető németeknél 17 nap kell hozzá. A vizsgált magyar cégnél a bekötés ideje rendkívül hosszú, 224 nap. Ráadásul a költsége is elég magas, az egy főre jutó jövedelem 120 százaléka, az OECD vezető országaiban mért 93 százalékhoz képest.

Visszaesés a hitelezésnél is

A legnagyobb visszaesés a hitelhez jutás körülményeiben történt – a 37-ről a 48. helyre kerültünk. A jogi folyamatra egészen jó, 7 pontos értékelést kaptunk (ismét a maximális 10-ből), de a hitelinformációk mélységére már csak négyet. A részindexet lehúzza a nyilvános hitelregiszter hiánya és a magánnyilvántartás alacsony lefedettsége (16 százalék az OECD éltanulóinak 64 százalékához képest).

Vannak persze olyan területek is, ahol jónak számítunk. Egy szerződést bíróság előtt érvényesíttetni ugyan több mint egy évbe (395 napba) kerül, és ez nőtt is 2006 óta. Az OECD vezető országaiban 518 nap a jellemző. Magyarországon mindez a követelés 15 százalékával megúszható, a referenciacsoportban ez az arány 20 százalék.

Cégalapítás

Figyelemre méltó még az új cég indításában elfoglalt 39. helyünk. Négy nap alatt, négy eljárással megvan a bejegyzés: az átlagjövedelem 8 százaléka alatti költséggel és 10 százalékának megfelelő befizetendő alaptőkével. Időben Új-Zéland vezet 1 napos, egy eljárásos adminisztrációval, költségekben pedig Dánia vezeti a listát, ahol mindez ingyenes.

Összegzés

Ez persze egy viszonylag távoli kép a magyarországi vállalkozások indításának és üzletmenetének körülményeiről. Ha a cégindítás mellett a cégmegszüntetést is néznék, máris rosszabb volna a helyzet. A szerződések betartatását sem tartják annyira jónak a gyakorló üzletemberek, mint a pontrendszer. A hitelhez jutás, az adózás, a befektetővédelem rossz minősítése egybeesik a vállalkozói panaszokkal, ha nem is feltétlen azokban a paraméterekben, amelyet az index mér. Sajátos az áramszolgáltatók magatartása, egyelőre nem tűnik úgy, hogy az árampiaci liberalizáció komoly versenyt indított volna az új ügyfelek megszerzéséért.

Forrás: fn.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal