Nem megy jól a taxisoknak

Budapesten mintegy 3 700, a környező településeken pedig további 300-400 főtevékenységként taxis személyszállítást megjelölő egyéni vállalkozás és cég működik – őket érinti elsősorban a főváros új taxirendelete.

Viszonylag kis belépési költségű, nagy fluktuációjú szektor a taxis piac Budapesten, legalábbis ez derül ki az Opten céginformációs szolgáltató statisztikájából, amit a főtevékenységként taxis személyszállítást megjelölő cégekről készített. Jelenleg országosan több mint 7900 ilyen cég működik, 90 százalékban egyéni vállalkozók, de sok olyan taxis is van, aki bejelentés nélkül vagy minimális óraszámra bejelentett munkavállalóként dolgozik. Budapesten 3 700, a főváros környéki településeken pedig további 300-400 taxis cég van bejegyezve. Feltehetően ők azok, akiket most érint a főváros új taxirendelete.

A mérleget leadó taxis cégek összesített árbevétele 2011-ben alig haladta meg a 6 milliárd forintot – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. A legnagyobb 50 cégtől megtisztított átlagos éves árbevétel csak 1,2 millió forint, ami akár igazolhatja is a közkeletű vélekedést, miszerint a taxisok csak annyi számlát állítanak ki, amennyit muszáj. Ez az árbevétel ugyanis nyilvánvalóan nem fedezheti az autó fenntartási és üzemeltetési költségeit, és nem nyújt megélhetést ennyi háztartásnak. A mérleget leadó taxis vállalkozások ilyen kis árbevétel mellett természetesen veszteségesek: összesített adózás utáni eredményük mínusz 4 milliárd forint volt.

A cégstatisztikákat tovább szemlélve az látszik, hogy a taxistársadalomban nagy a fluktuáció. Az elmúlt hat évben összesen 11 800 cég és egyéni vállalkozó fordult meg a piacon, ebből működik ma is 7 900. Tavaly 576 taxis vállalkozás szűnt meg, ez a működő cégekhez viszonyítva 7,2 százalékos arány, ami még magyarországi viszonylatban is rendkívül rossz ágazati eredmény. Az elmúlt években lezajlott cégalapításokat és törléseket számolva is az mutatkozik meg, hogy a szektort a válság igen érzékenyen érintette. „Messze kevesebb céget alapítottak, mint amennyi megszűnt. Feltehetőleg arról van szó, hogy a kereslet csökkenésével ebben a tőkehiányos helyzetben már a meglehetősen alacsony belépési küszöb is sokak számára megugorhatatlanná vált” – mondja az Opten ügyvezetője.

Az Opten úgy véli, hogy a taxis tevékenység minden bizonnyal igen nehéz helyzetben van, hiszen sokan nem tudják teljesíteni adó- és illetékfizetési kötelezettségeiket sem. A 7 900 működő vállalkozással szemben tavaly 1 789 végrehajtást indítottak.

Forrás: napi.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal