NHP+ hitel a kisvállalkozásoknak

Az MNB Monetáris Tanácsa 500 milliárd forintot különített el az új NHP+ konstrukcióra. A kisvállalkozások hitelezésére használható jegybanki forrásból a kereskedelmi bankokon keresztül lehet hitelhez jutni 2015. március 16-tól.

Az új NHP+ konstrukcióval a Nemzeti Bank a növekedési hitelprogramból (NHP) eddig kiszoruló kis- és középvállalkozások hitelhez jutási lehetőségeit szeretné javítani. Az nhp változatlan feltételekkel folytatódik, a fennmaradó csaknem 500 milliárd forintos keretösszegén felül most további 500 milliárd forintot különítettek el az új nhp+ konstrukcióra. Ez a hitelkeret a gazdasági növekedés akár 1%-os emelkedését is elősegítheti.

Az NHP+ újdonsága, hogy az MNB a forrásnyújtás mellett korlátozott ideig (5 év) és korlátozott mértékben (50%) hitelkockázatot is átvállal a hitelintézetektől., ezzel segítve azok nagyobb kockázatvállalását a hitelkeret kihelyezésénél.

“A növekedési hitelprogram meghatározó szerepet játszott abban, hogy a vállalati, és ezen belül a kis- és középvállalati hitelezés évek óta tartó nagymértékű visszaesése 2013-ban megállt” – mondta el Matolcsy György MNB elnök a sajtótájékoztatón. “Ugyanakkor a várt hitelezési fordulat még nem következett be, a fenntartható gazdasági növekedéshez elengedhetetlen hitelállomány-növekedés még nem indult el. A bankok kockázatvállalási magatartása nem változott, az NHP mellett zajló banki hitelezést túlzott óvatosság jellemzi, a KKV szegmensben az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is csökken a hitelállomány, annak ellenére, hogy az MNB jelentősen csökkentette az alapkamatot.”

Mit tud az NHP+?

A jegybank az új hitelkonstrukcióban egy 500 milliárd forintos keretösszeget bocsát a bankok rendelkezésére nulla százalékos refinanszírozási hitelként. Ez a pénz az NHP-hoz hasonlóan kkv hitelezésre fordítható maximum 2,5 százalékos kamatláb mellett. Ez a termék azonban egy fontos elemében eltér az NHP-tól: a megkötött hitelszerződéseknél az MNB az esetleges hitelezési veszteségek 50 százalékát átvállalja a hitelintézetektől legfeljebb 5 évig és évente legfeljebb az egyes hitelintézetek által ebben a konstrukcióban fennálló hitelportfólió 2,5 százalékának erejéig.

A cél az, hogy a csökkenő hitelkockázati költségek mellett ne csak a jó, hanem a kkv hitelpiac legnagyobb részét kitevő közepes hitelképességű ügyfelek is olcsó és fix kamatozású, hosszú futamidejű finanszírozáshoz jussanak.

Az MNB folyamatos egyeztetést tart – legutóbb február 16-án – a legnagyobb hazai pénzintézetek vezetőivel és a Bankfelügyelettel. Az eszmecserén többek között a Növekedési Hitelprogram kibővítéséről, a hitelezés támogatásáról, a devizahitelek kivezetésével kapcsolatos tennivalókról, valamint egyéb szabályozói kérdésekről esett szó. A közeljövőben zajló egyeztetéseken az MNB a pénzügyi szektor és az üzleti szféra képviselőivel találkozik, és a konzultációk során kapott észrevételeket is figyelembe véve alakítja ki a március 16-án induló új NHP+ konstrukció részletes és végleges szabályait.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal