Nincs megegyezés az USA-ban

Nem sikerült megegyezésre jutnia az amerikai kongresszus két házának a költségvetésről, így washingtoni idő szerint éjfélkor megkezdődött az Egyesült Államok államszervezetének részleges leállása.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nem létfontosságú hivatalok bezárnak – a 2,1 millió állami alkalmazott közül több mint hétszázezret küldenek kényszerszabadságra.

Az amerikai törvényhozást ugyanaz a blöff bénította meg, mint két éve: a ma kezdődő költségvetési évet megalapozó büdzsé elfogadását a kongresszus alsóházának republikánus többsége és a Szenátus közötti civakodás akadályozta meg.

A vita tárgya ezúttal az Obamacare. A Barack Obama demokrata elnök által már három éve aláírt ambiciózus egészségbiztosítási program komoly szálka a republikánusok szemében, olyannyira, hogy az új büdzséből egyszerűen kihagyták az ehhez szignált forrást, csak hogy a szenátus demokrata többsége visszarakja azt.

A két párt közötti csikicsuki tegnapra már egészen komoly mélységekbe jutott. A demokraták a republikánusok konzervatív szárnyát, a Tea Party képviselőit bírálták, miközben a republikánusok szerint a demokraták játszanak a megoldás elodázására, ezáltal az államszervezet fizetésképtelenségére. Hasonló fizetésképtelenség utoljára 1995 végén volt az Egyesült Államokban.

A kongresszus előtt álló következő feladat az adósságplafon. A jelenleg 16,7 ezer milliárd dolláros korlátot Washington szerint október 17-ig éri el az Egyesült Államok. Feltéve persze, hogy az Obamacare-t nem spórolják ki a büdzséből, ami nyilvánvalóan komoly megtakarítást jelent. Ám ahogy a republikánusok a programmal kapcsolatban hajthatatlanok, úgy Obama az adósságplafon emelését utasítja el. Ha pedig nem születik megállapodás október végére valóban az államcsőd közelébe juthat az Egyesült Államok.

Forrás: vg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal