Növekedési Hitel – beruházás a cél

Nagyjából minden hatodik cég tervezi, hogy részt vesz az MNB Növekedési Hitelprogram folytatásában a K&H vállalati monitor kutatás adatai alapján. A hitelcélok között magasan a beruházásokra igényelt forrás vezet.

„A vállalatok körében végzett kutatásunk azt mutatja, hogy a cégek mintegy 17%-a, tehát közel minden hatodik cég érdeklődik az MNB Növekedési Hitelprogramjának második szakaszában elérhető kedvezményes forrás iránt. Közülük nagyjából fele-fele arányban vannak azok, akik biztosan igényelni szeretnék a hitelt, illetve akiknél ez még bizonytalan. Időzítés szempontjából jellemzően inkább az év első felére tervezik a hiteligénylést, így az előttünk álló hónapokban az igények fokozódására számítunk” – tájékoztatott Hodina Péter, a K&H Vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője. „Jelenleg a beruházási hitelek iránt tapasztaljuk a legnagyobb érdeklődést. A második szakaszban eddig mintegy 150 cég igényelt és kapott nálunk hitelt, több mint 10 milliárd forint összegben, miközben az igények jelentős része a közép-magyarországi, és a kelet-magyarországi régiókból érkezett” – tette hozzá a szakember.

kh-nhp

A Növekedési Hitelprogram első fázisában az MNB összegzése szerint mindegy 61% volt az új hitelek aránya, ezen belül is erőteljes érdeklődés volt a program beruházási hitele iránt. „A K&H-nál már az első körben kiváltott hitelösszegeknek is csaknem 40%-a beruházások finanszírozását szolgálta. A második szakaszban pedig egyértelműen ez lehet az abszolút sláger a hitelcélokat illetően. Egyrészt mivel az eddig nálunk igényelt hitelek túlnyomó része, mintegy 75%-a fordítódik beruházások finanszírozására. Másrészt a vállalati felmérésünk is azt mutatja, hogy azoknak a cégeknek, amelyek szeretnének részt venni a jelenleg futó programban, a 80%-a beruházásra kívánja fordítani az igényelt összeget – legyen az akár új, vagy akár már folyamatban lévő beruházás” – mondta el Hodina Péter.

 

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal