Növekedési Hitelprogram: most jön a java

Lassan indul a Növekedési Hitelprogram (NHP) második fázisa.  A program új szakasza tavaly októberben indult, de lényegesen kevesebb folyósítás történt eddig, mint az abszolút sikertörténetnek számító első szakaszban. Mi ennek az elmaradásnak az oka?

Az első fázisban a maximum 2,5 százalékos kamatú hitelből négy hónap alatt 701 milliárd forintot sikerült kihelyezni mintegy 10 ezer kis- és középvállalkozásnak, a másodikban viszont, hiába lazultak a feltételek, a folyósítások volumene ennek csak a töredékérét éri el (Február 21-ig 50 milliárd Ft volt az új szerződés és 42 milliárd Ft a folyósítás…).

Hol tartanak a bankok?

A Budapest Bankban a szerződött állomány 10 milliárd forintnál tart, aminek eddig a felét folyósították. A K&H egyelőre 150 szerződést kötött 10 milliárd forint értékben, miközben 45-50 milliárd forintnyi hitel elbírálása van folyamatban. Az OTP csoport  a második szakaszban 150 szerződésnél jár, tapasztalataik szerint az érdeklődés kisebb, mint az első szakasz iránt volt.

Lássuk a vállalati hitelezés adatait


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból is látszik, hogy visszaesett a vállalati hitelezés a tavalyi III.negyedévi Növekedési hitel csúcsot követően.

mnb-vallalati

Az NHP második szakaszának lassú indulása mögött számos ok állhat a bankok szerint. Az egyik az, hogy a vállalakozások számára most több idő áll rendelkezésre és egy beruházási folyamat előkészítése is hosszabb időt vesz igénybe.

Most a kölcsönök 90 százalékát új hitelre kell kihelyezni, csak 10 százalék használható hitelkiváltásra. Az első szakaszban a hitelkiváltás cél volt a meghatározó.

Azt is látnunk kell, hogy több cég egyelőre kivár, mivel még hiányoznak a 2014-2020 közötti időszak uniós forrásaival, a gazdaságfejlesztési programokkal kapcsolatos pályázatok. A hitel lehetőségeket pedig szeretnék ezekkel a pályázati forrásokkal kiegészíteni.

Változtak a feltételek

A  jegybank január 1-től kiegészítette az NHP-programot úgy, hogy a lízingcégek is részt vehessenek benne. A Budapest Lízingnél már van ilyen finanszírozás, és február közepétől a Merkantil Bank is kínálja az NHP-s lízinget kis- és nagy-haszongépjárművek, valamint termelő-berendezések finanszírozására.

A bankok számára az elérhető kamatmarge nagyon kis mozgásteret biztosít, ez a kockázatérzékenység fokozott figyelembe vételében jelenik meg.

 

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal