Növekvő faktoring forgalom

A bruttó faktorált forgalom közel 900 milliárd forintot ért el tavaly Magyarországon, amely amellett, hogy 14 százalékos emelkedést jelent, új rekordnak is számít – derül ki a Magyar Faktoring Szövetség adataiból. A piac koncentrációja tovább nőtt, a négy legnagyobb banki szereplő a torta 58 százalékát tudhatja magáénak.

A magyarországi, faktoringgal foglalkozó szolgáltatók 899 milliárd forintos bruttó faktorált forgalmat produkáltak 2014-ben, amely amellett, hogy 13,9 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest, rekordnak is számít – derül ki a Magyar Faktoring Szövetség honlapján közzétett adatokból.

Ez a faktorált forgalmat csak 2011-ben sikerült megközelíteni – akkor 888 milliárd forinttal –, azóta egymás után két évben is zsugorodott a piac mérete. A szervezet adatai szerint a nettó faktorált állomány 121,3 milliárd milliárd forintot tett ki 2014 végén, amely 13 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A belföldi faktorált forgalom 811,8 milliárd forintot ért el a szövetséghez tartozó vállalatoknál, szemben a 2013-as 694 milliárddal, vagyis a múlt évi bővülés nagyobb része erről a területről származott. Ennek megfelelően a belföldi faktoring részesedése is emelkedett, a 2013-as 87,9-ről 90,3 százalékra.

Az adatokból az is jól látszik, hogy a koncentráció növekedése tavaly is folytatódott a faktoringpiacon. A négy legnagyobb banki szereplő – a CIB, az MKB, az OTP és az UniCredit – tavaly több mint 528 milliárdos bruttó forgalmat produkált, amely 58,7 százalékos piaci részesedést jelent. Az összes banki szereplő pedig több mint 730 milliárd forintos bruttó forgalmat ért el 2014-ben, amely a teljes torta 81,21 százalékát jelentette: ez a kör tavalyelőtt még 606 milliárdos forgalmat ért csak el, 76,8 százalékos piaci súly mellett.

A faktoring szövetség tavaly közölt becslése alapján 2500-3000 vállalkozás vett akkor igénybe finanszírozási célú faktoringot. A vállalkozások 84 százaléka kkv-körből kikerülő, kizárólag a B2B szektorban működő vállalkozás. A korábban jelentős (40 százalék körüli) hányadot képviselő mikrovállalkozások száma viszont az utóbbi években jelentősen lecsökkent, helyüket a közepes és nagyvállalati kör foglalta el, amelyeknek kiemelkedő szerepe van a termék- és termelési innovációban, a foglakoztatásban.

A mostani, kifejezetten jónak számító adatok viszont nem jelentenek nagy meglepetést, hiszen a gazdaság makroadatainak lassú javulásával párhuzamosan 2013 utolsó negyedévétől rendre növekedést mutató statisztikai adatokkal szolgáltak a szövetséghez tartozó faktoring szolgáltatók.

Már 2014 első félévében is a faktoring forgalom 12, a kihelyezett finanszírozás pedig 10 százalékos növekedést mutatott az egy évvel korábbihoz képest. A növekedést segítette az állami támogatás mellett nyújtott konstrukciók megjelenése is, mint például Exim Faktoring termékek, vagy az NHP Faktoring, és ez az élénkítő hatás feltehetően megjelenik majd az idei számokban is.
Forrás: vg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal