Offshore cégek és az OECD harca

Harcot hirdetett az OECD az adóelkerülések ellen, aminek célpontjai elsősorban a nagy amerikai technológiai vállalatok, mint a Google, az Apple és az Amazon lehetnek – írja a Reuters. 2015 végéig nyolc új intézkedést vezetnek be a csatlakozó országokban. A technológiai cégek alakítják a legagresszívebben az adózási politikájukat, ezért lesznek ők a fókuszban.

A nagy technológiai cégek adóoptimalizálási politikája sokak szemében szálka, most az OECD akar fellépni ellene. A szervezet azt szeretné elérni, hogy a vállalatok hozzák nyilvánosságra, hogy melyik országban hány alkalmazottjuk van és milyen forgalmat generálnak. Ezzel látható lesz, hogy ellentmondások vannak a rendszerben. Ha az látszik, hogy valaki minden profitját a Bermudákon könyveli el, miközben a dolgozói Franciaországban és az Egyesült Államokban vannak, az azt jelenti, hogy ott valami gond van.

A terveket tavaly nyáron elfogadták a G20 országok vezetői, az OECD most ennek nevében vezetne be intézkedéseket. Összesen 44 országot von be a harcba az adóelkerülés ellen. Az OECD adózásért felelős vezetője szerint ez segít abban, hogy “a nemzetközi adózási rendszeren lévő réseket betömjék”.

Hogy kerüli el az adót az amerikai cégek?
Az Egyesült Államokban kifejezetten magas, 35%-os adókulcs sújtja a vállalatokat, így a komoly profitot és készpénzt termelő cégek keresik a kiskapukat az adóoptimalizálásra.

A legismertebb ilyen adóoptimalizálási taktika a dupla ír – holland szendvics néven ismert. Ezt alkalmazza például a Google is. Az európai tevékenységekből származó bevételetek az ír leányvállalathoz, a Google Irelandhoz futnak be, ahol a legalacsonyabb a vállalati adókulcs Európában (mindössze 12,5%). A Google ír leányvállalatától a pénzek egy holland céghez, a Google Netherland Holdingshoz kerülnek, kikerülve így az írországi adófizetés egy részét. Végül pedig a holland cégtől, amelyet olyannyira csak erre a célra tart fenn a Google, hogy még alkalmazottja sincsen, a Google másik ír leányvállalatához, a Google Ireland Holdingshoz futnak be a bevételek jogdíjak formájában, ami viszont már az adóparadicsomként ismert Bermudákon adózik.
Az amerikai vállalatoknak nem kell kifizetniük a 35%-os adót a külföldi tevékenységekre addig, amíg nem hozzák haza a készpénzt, ez pedig arra ösztönzi a vállalatokat, hogy az offshore számlákon hagyják a pénzüket. A technológiai vállalatoknál különösen nagy a súlya a külföldi profitoknak, ugyanis bevett szokás, hogy a szabadalmakat és a különböző szellemi termékeket alacsony adózású országokba helyezik át.

2015 végéig 8 új intézkedést vezethetnek be az országok az OECD irányításával. A hírek szerint a transzferárazást is érintik a lépések. Az OECD reményei szerint ezzel a cégcsoporton belüli kereskedés jelentette réseket is befoltozzák, aminek köszönhetően a cégek elérték azt, hogy az egész cégcsoport kereskedelmi teljesítményét adóparadicsomokban könyveljék el. Ezzel pedig megakadályozzák, hogy a cégek szisztematikusan keressék azokat a helyeket központjuknak, amelyek a legkedvezőbbek adózási szempontból. Így került például Hollandia is a fókuszba az elmúlt években.

Elsősorban a nagy technológiai cégek kerülnek a célkeresztbe, mint a Google, az Apple vagy az Amazon. Ők azok, akik a legagresszívabban tervezik az adófizetésüket. Bár sokak szerint a digitális forradalom közepette egy ilyen, internet-specifikus adó kontraproduktív lenne most.
Forrás: portfolio.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal