Online adókassza mindenhol

Még az idén bevezethetik az online kasszákat a fodrászoknál, kozmetikusoknál és a taxisoknál – árulta el az adózásért felelős államtitkár a Világgazdaságnak. Pankucsi Zoltán szerint már az idén legalább 20 milliárdos többletbevétele keletkezhet ebből a büdzsének. A pénztárgépesek készülnek az újabb üzletre, a taxisok kompenzációt kérnének.

„Terveink szerint a szépségiparban és a taxisoknál is szeretnénk megoldani a kasszák bevezetését, és minél hamarabb elő kívánunk állni az erről szóló javaslattal. Konzervatív becslések szerint is már ebben az évben 20 milliárd forintos többletbevétele keletkezhet a költségvetésnek ettől a lépéstől.” – mondta el Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára a Világgazdaságnak adott interjújában.

A szakmában már régóta beszélik, hogy az online kasszák kötelező kiterjesztése várható az idén – korábban volt szó márciusi módosításról és júliusi bevezetésről is. Valószínű, hogy a helyettes államtitkár is erre utalt. A szaktárca elégedett ugyanis az online kasszák teljesítményével, Pankucsi Zoltán szerint a tavalyi 226 milliárd forintos áfa-bevételi többlet, és a társasági adó 10 százalékos terven felüli növekedése is ennek köszönhető.

A kérdés ma már csak az, mikorra sikerül kifejleszteni azokat a speciális szoftvereket, amelyekre a taxisoknak és a fodrászoknak, kozmetikusoknak szükségük volna. A taxisoknál a helyzet egyértelmű: olyan gépeket kell létrehozni, amelyek a taxaméterről is képesek fogadni az adatokat. Ennél bonyolultabb a feladat a szépségiparban: itt esetleg olyan online pénztárgépekre lesz szükség, amelyek több vállalkozót is ki tudnak majd szolgálni. A korábbi tervek szerint a kormányzatnak jogszabály módosítással kellene megteremteni annak lehetőségét, hogy egy pénztárgépet több vállalkozó is tudjon használni.

A pénztárgép-gyártók már hónapok óta készülnek a lehetőségre: további 50 ezer gép értékesítésével lehet számolni, ha minden taxiban, kozmetikában és fodrászatban szükség lesz egy új kasszára. Novák Zoltán, a piacvezető Micra-Metripond Kft. ügyvezetője korábban lapunknak azt mondta: a gyártóknál rendelkezésre áll a kapacitás. A szakember ugyanakkor reménykedett abban, hogy lesz megfelelő felkészülési idő az új gépek kifejlesztésére és engedélyezésére is. Így ugyanis a bevezetéssel kapcsolatos korábbi problémákat el lehet majd kerülni.

 

Forrás: vg.hu

One thought on “Online adókassza mindenhol

  1. V Lászlóné

    Ez mind nagyon szép, de mikor vezetik be a magán rendelőkbe praktizáló orvosoknál? Érdekes, hogy valamilyen módon Őket mindig kihagyják, pedig Ők azok, akik igazán nagyot “akasztanak” az emberek pénztárcájából és még csak tenni sem lehet ellene, mert nincs egyetlen magán rendelő sem, ahol számlát kapnak az emberek. Vajon Őket miért nem ellenőrzi soha a fogyasztóvédelem. Már pedig biztosan nem ellenőrzik, mert soha nincs hír arról, hogy fogorvost, nőgyógyászt, stb. megbirságoltak volna számlaadási kötelezettség elmulasztása miatt.
    Fogorvost pedig kénytelen magán úton igénybe venni az ember, mert az állami rendelőkben nagyon szűk az a keret, amit meg lehet csináltatni, arról nem is beszélve, hogy az orvos a második rendelés után, már a saját rendelőjébe invitálja az embert, ha fogpótlásról van szó. Sajnos a többi szakorvosi rendelő sem jobb, mert ott meg nem látják el rendesen az embert, így ha nem akar súlyosabb gondot a nyakába, kénytelen magánorvoshoz fordulni, ahol viszont jó pénzért valóban ellátják, csak éppen számlát nem kap róla. A szomorú az, hogy közben becsületesen fizetik a TB járulékot, amiből viszont nagyon jól meg él az a “vízfej” a TB székházakban, viszont pontosan azok nem kapnak normális ellátást, akik eltartják Őket.
    Tisztelettel: v Lászlóné

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal