Orosz-indiai megállapodás napenergia fejlesztésről

Az oroszok is beszállnak az indiai megújuló energiatermelési vízió megvalósításába. Első lépésben egy 500 megawattos “kísérleti projekt” megvalósítását bízták az oroszokra.

Indiában 2015-ben teljes sebességre kapcsolt szél- és napenergia-rali újabb szintet akar ugrani azt követően, hogy december elejére a kontinens méretű országban a beépített napelemek áramtermelő kapacitása átlépte az 5000 MW-ot. A független termelőként ismert ReNew Power Ventures december végén azt jelentette be, hogy áprilisra egyedül is átlépni szándékszik az 1GW-os határt. Sőt, a következő években nem is állnának meg a 3 gigawattos szintig annak érdekében, hogy az indiai zöldenergia-robbanásból (melyet jelenleg 30 GW napelemes termelőkapacitást meghaladó szintre álmodtak meg Delhiben) méltóképpen kivehesse a részét.

És máris itt az újabb fejlemény: aA PV-tech bejelentette, hogy az Indiai Napenergia Társaság (Solar Energy Corporation of India – SECI), illetve az Orosz Energia Ügynökség (Russian Energy Agency – REA) a napokban aláírt egy szándéknyilatkozatot arról, hogy 2016–2022 között nagyszabású napenergia-projektekben dolgoznak majd együtt. A csak fotovoltaikus (PV) energiatermelést segítő “szövetségi” elképzelések első lépése, hogy egy 500 MW-os kísérleti napelemes projekten dolgoznak együtt. A két ügynökség megállapodásának veleje, hogy közös ütemterv szerint haladnak további projektek előkészítésében, illetve napelemgyártó berendezések indiai létesítményekbe telepítésén.

A REA felajánlotta, hogy az ún. “state of the art” fejlett technológiák hozzáférését alacsony költségű finanszírozással támogatja meg, a SECI pedig azt vállalta, hogy minden segítséget megad a megfelelő engedélyek beszerzéséhez a napenergia-termelési fókusszal jelentkező projektek számára. A PV-Tech azt írja, hogy a felek a következő lépésben közös munkacsoportot hoznak létre, hogy a tényleges kooperációs munka elkezdődhessen. A szakportál szerint az orosz-indiai együttműködés is segíti az ázsiai országot abban a tavaly meghirdetett programjában, melynek célja, hogy Indiában hozza létre – első lépésben az ország, majd a környező régió számára is szükséges – napenergia-termelő rendszerek gyártási központját.

Az oroszok megjelenése a napenergiás technológiákban első látásra meglepőnek tűnhet, mivel Oroszország energetikai szempontból klasszikusan a kőolaj-földgáz-atomenergia “szentháromságát” hirdeti világszerte. Ez az alapállás abból a perspektívából érthető is, hogy 2014-ben Oroszország volt a világ egyik legnagyobb kőolaj-, és legnagyobb (szárazföldi) földgázszállítója, s miközben az orosz költségvetésnek mintegy felét az olaj- és földgázbevételekből biztosítják, az orosz nukleárisenergia-arzenálban több mint 30 reaktor dolgozik.

Azt azonban ezzel együtt is szűklátókörűség volna feltételezni, hogy Oroszország nem követné – még ha meglehetős távolságból is – az energetikai világban zajló fejlődési trendeket. S noha a hivatalosan is megjelent adatok szerint Oroszország legnagyobb napenergia-erőműve 2014-ben mindössze csak 5 MW kapacitású volt (ennél nagyobbat építhet majd az MVM Pécs mellett – uniós pénzből), egy karácsonykor megjelent hír arról szól, hogy az orosz villamosenergia-piaci tanács jóváhagyott egy gyors ütemű, összesen 460 MW teljesítményű napelemes projektcsomagot.

A döntés ugyan még nem maga az építkezés, és Oroszoroszág már jócskán lemaradt e téren a világelitbe tartozó Egyesült Államok, Kína, India, Németország, sőt a mostanában eszmélő Ausztrália mögött is, de az mégiscsak látható, hogy Moszkva is “rákapcsol”, és kész nyitni az új energetikai trendek felé.
Forrás: hvg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal