Óvatosan az internetes bankkártyás vásárlással

Közel negyedével több kártyás visszaélést regisztráltak 2015 első felében, mint egy évvel korábban. A csalások jó része internetes tranzakciókhoz kapcsolódik.

Összesen 331,1 millió forintra rúgott a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal elkövetett visszaélések értéke 2015 első fél évében, ez 23,7 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit – derül ki a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi statisztikáiból. A visszaélések száma a múlt év első hat hónapjában meghaladta a 10 500-at, szemben az egy évvel korábbi 7637 ilyen tranzakcióval. Mindezek alapján nincs fordulat a trendben: 2012 első fél éve óta mind a visszaélések száma, mind az értékük folyamatosan emelkedik, igaz, közben maga a bankkártyás fizetési forgalom is töretlen növekedést mutat.

A visszaélések típusaiban is az elmúlt években megszokott trendek érvényesültek. A csalások legnagyobb része továbbra is az internetes, illetve postai és telefonos megrendelésekhez kapcsolódik: erről a területről 7856 esetet regisztráltak 216 millió forint összértékben, ami darabszám alapján közel háromnegyedét, értékben pedig kétharmadát adta a teljes tortának. Figyelemre méltó emellett, hogy a netes, postai és telefonos megrendeléseknél a kárérték közel 55, a darabszám pedig 59 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, vagyis a visszaélések volumenének bővülése gyakorlatilag ennek a területnek tulajdonítható. A határon átnyúló tranzakciók aránya szintén meghatározó maradt, hiszen a múlt év első hat hónapjában végrehajtott csalások 83 százaléka – értékben pedig csaknem kilenctizede – ilyenekhez kapcsolódott.
A visszaéléseken belül jelentős még a hamisított kártyával végrehajtott csalások aránya – a 77,1 milliós elkövetési érték alapján 23,3 százalékot ért el –, de a folyamatos intelmek ellenére sok még az elveszett, ellopott kártyákkal végrehajtott művelet is, ezekből hat hónap alatt 31,9 millió forintos kár származott.

A bekövetkezett károk legnagyobb részét változatlanul a kereskedők és maguk a pénzügyi szolgáltatók viselik. A jegybank adatai szerint tavaly június végéig mindössze 41,1 millió forint megtérítése – illetve viselése – hárult a kártyabirtokos ügyfelekre, ami a teljes összeg mindössze 12,4 százalékát jelentette.

Minimálisan, nagyjából 6 ezerrel csökkent a harmadik negyedévben a pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma Magyarországon, és 10,36 milliót ért el. A hazai kibocsátású fizetési kártyák száma 8,9 millió volt szeptemberben, ez egy százalékkal meghaladja a második negyedévit, az egy évvel korábbival pedig gyakorlatilag megegyezik. A hazai kibocsátású kártyákkal belföldön lebonyolított vásárlási tranzakciók száma és értéke egyaránt 20 százalékot meghaladóan nőtt 2015 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva, a 103 millió tranzakció több mint 725 milliárd forintos összforgalmat jelentett.
Forrás: vg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal