Óvatosan a CSOK 10+10-el

Kamatostul kell visszafizetni az otthonteremtési támogatást, ha a vállalt gyerekek nem születnek meg határidőn belül vagy az igénylő házaspár elválik. Nézzük a CSOK kockázatokat.

“Hogyha már várandós az édesanya a gyermekkel a tíz év lejártakor, akkor annyi idővel meghosszabbodik a tíz év, amennyi idő alatt a gyermek meg tud születni. Ha viszont kiderül, hogy nem születnek meg a gyermekek, akiket vállaltak, akkor vissza kell fizetni az összeget, és az alapkamatnak az ötszörösét kell késedelmi kamatként visszafizetni” – mondta a Hír Tv szerint Rétvári Bence kedden.
A kormány kivételt tesz, ha ötször sikertelenül próbálkoztak az igénylők a lombikbébi programban. A válást viszont nem tolerálja a kormány, ebben az esetben is kamatostól vissza kell fizetni a támogatást.

“Szerencsére” a lakásépítések oly mértékben elmaradtak, hogy legalább 1-2 éves időszakra van szükség, hogy érdemben új kínálat jelenhessen meg a lakáspiacon. Ez idő alatt talán végig gondolják az emberek ennek a “hihetetlenül kedvező” támogatásnak a kockázatait is.

Érdemes megnézni a statisztikákat és végig gondolni a CSOK 10+10 kockázatait:

– Évi 45 ezer házasságkötésre 25 ezer válás jut, a válások száma évi 5%-kal nő
– Nő a mobilitás, a fiataloknak költözni kell az állásuk miatt. A CSOK ezt nehezíti.
– Munkahely elvesztése esetén fizetési nehézségek léphetnek fel.
– Magas büntető kamat mellett a banki extra költségek, végrehajtás, kényszer értékesítés stb. esetén komoly vagyonvesztés is fellép.
– 10 év hosszú idő, ez alatt nem csak megszületik három gyermek, hanem a házaspár új életciklusba kerül, új céljaik, feladataik lesznek.

Tehát véleményem szerint óvatosan érdemes a CSOK 10+10 ötletével játszani, de döntés előtt mindenképpen érdemes számolni, tervezni, “B” verziót kitalálni.

 

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal