Óvatosan a karácsonyi hitelekkel!

Több mint 366 milliárd forint értékben kötöttek új fogyasztásihitel-szerződéseket a háztartások az idén október végéig, ez 33,5 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi adatot, a 2015 első tíz hónapjában kihelyezett hiteleknek pedig csaknem a duplája – írta a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva.

A fogyasztási hitelek piacát a személyi kölcsönök uralják, ezekből 256,3 milliárd forintnyit vettek fel a háztartások az idén október végéig, ez csaknem másfélszerese az egy évvel korábbinak.

A gépjárműhitelek piaca is látványosan bővül, egy év alatt több mint másfélszeresére emelkedett a kihelyezett mennyiség, igaz a tavalyi bázis nagyon alacsony volt. A havi átlagos szerződési volumen 3-4 milliárd forint csupán a gépjárműhiteleknél – írja az MTI.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek továbbra sem keresettek, a tíz hónap alatt elért 48,1 milliárd forintnyi szerződés mindössze 5,2 százalékkal volt több a bázisidőszakinál. (Brüsszel megtette a “visszautasíthatatlan ajánlatát” a nem eurózóna tagoknak.)

A folyószámlahitelek kihelyezése kis visszaesést mutatott idén a tavalyi első tíz hónaphoz képest.

Bankweb kiegészítés:

Ilyen messze lett volna a 2008-as válság, amikor családok kerültek az anyagi csőd szélére vagy közepébe meggondolatlanul felvett autóhitel, személyi kölcsön vagy csak egy szolidnak látszó hitelkártya adósság miatt?

Gondoljuk meg százszor, mielőtt hitelből vásárolunk karácsonyi ajándékot! Ha most egy kicsit jobban megy a családnak, akkor használjuk fel ezt az időszakot egy biztonsági tartalék felépítésére.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal