Pénzügyi oktatás

A világ mindig is egy veszélyes hely volt, de 2008-tól olyan változások mentek végbe körülöttünk, amelyekről mindenkinek tudnia kellene és meg kell találnia az új kihívásokra a megfelelő válaszokat. Ezért indítottam több oktatási programot, hogy a változásokra felhívjam a figyelmet és mutassak egy utat, amely kivezethet abból a  bizonytalanságból, amely a mai korra elsősorban jellemző.

foldHajlamosak vagyunk a világunkat a “nyugati emberek” szemüvegén át nézni és elhinni, hogy mi vagyunk a világ közepe és minden hozzánk van méretezve. Elfeledjük, hogy Ázsiában és az arab országokban is más gazdasági modell, kultúra, vallás, világszemlélet az uralkodó. Hallottam egy előadást, amelyet arab üzletemberek tartottak és olyan térképet használtak, amelyen a gazdag olajtermelő arab országok voltak középen és az előadás arról szólt, hogy földrajzilag mennyivel jobb helyen vannak ők, mint Nyugat-Európa. Miért ne lehetnének ők a világgazdaság központja?

Mi került válságba?

Nem arról szeretnék most írni, hogy a tömegek soha ilyen lebutított helyzetben nem voltak még  – a legsötétebb középkort kivéve – és hogy az internet korában hogyan kell informálódni, hogy mennyire nyitottnak kell lenni. Most csak arról írnék, hogy a nyugati ember gazdasági modellje válságba jutott. Sőt ez a gazdasági szemlélet magában hordozta elejétől azokat a tüneteket, amelyek most gyógyíthatatlan betegség formájában törnek (ismét) felszínre.

Nem szeretnék közgazdaságtani elemzést sem írni, de annyit meg kell jegyeznem, hogy a túltermelési válság, a jövedelmek riasztóan egyenlőtlen eloszlása, és a bújtatott, de mindig jelen lévő protekcionizmus (bizonyos szereplők kedvezőbb helyzetbe kerülése) szükségszerűen vezet folyamatosan megújuló válságokhoz.

A folyamatokat nem irányítjuk, csak elszenvedjük

Van egy rossz hírem – ezek a folyamatok mindenkit utolérnek, nem elvont elméleti eszmefuttatásról van szó. Ha egy kicsit másképpen fogalmazom meg a fentieket, akkor rögtön érezni fogjuk, hogy mindenkit és naponta érintenek ezek az események, amelyek a fejünk fölött zajlanak és szinte semmilyen hatást nem tudunk gyakorolni rájuk.

Ha azt mondom, hogy munkanélküliség, állami támogatások elosztása, nyugdíjak mértéke, bérszínvonal, oktatási rendszer színvonala, adózási kérdések, túlméretezett pénzügyi szervezetek felügyelete, stb., akkor talán jobban érezzük, hogy ezek a kérdések minket is közvetlenül érintenek!

A vezetőinket látszólag mi választjuk, azt hihetjük, hogy legalább négyévente beleszólhatunk ezekbe a kérdésekbe, de csak gondolja végig kicsit jobban, hogy milyen lehetőségeink vannak…

Ébresztő!

Kétféle ember van: aki csak él bele a világba és fogalma sincs, hogy mi zajlik körülötte és az, aki ismeri a környezetében zajló folyamatokat, tudatában van a változásoknak és alkalmazkodni képes hozzájuk. Döntse el, hogy hova kíván tartozni.

Még egy rossz hírem van. Senki sem fogja megoldani a problémáit, egyedül áll a viharban és nem mindegy, hogy egy fa alatt várja a villámokat vagy masszív házban él. Senkire sem mutogathat, ha baj van, a gondjait önállóan kell megoldania és csak akkor van esélye, ha időben lép….

A tanulás, a nyitottság fontossága

diplomaHa túl sokat nézi a TV-t és mindig csak ugyan azokat a hírforrásokat használja, akkor egy álomvilágban él. Azt hiszi, hogy az egyre bőségesebb információk valóban tájékozottabbá teszik, de szerintem csak szellemi rágógumit kap, amivel az agyát mérgezi.

Alapvetően pénzügyekkel foglalkozom, tehát nálam elsősorban azt tanulhatja meg, hogy a pénzügyi rendszer hogyan működik, mi a modern pénzzel a baj, miért kezelik rosszul a mostani válságot a jegybankok és hogyan működnek a pénzügyi rendszer szereplői a valóságban: az állam, a jegybank, a bankok-biztosítók, a felügyeleti szervek, a tőzsdék, és a háttérben álló hatalmas vagyonokat mozgatók.

Egy három lépcsős képzési rendszert alakítottam ki:

Általános iskola: Ez az előadás azoknak szól, akik most ébredtek fel és az elején kezdik el a valóban fontos pénzügyi ismeretek megszerzését. Hogyan induljon el, ha változtatni szeretne az életén?

Gimnázium: Itt már egy olyan szintre jutunk el, ahol képessé válik a pénzügyeinek irányítására, az igazán átláthatatlanra tervezett pénzpiaci termékek megértésére és a kockázatok kezelésére. Azok számára, akik befektetéseket kezelnek kihagyhatatlan előadás.

Egyetem: Ez az előadás azok számára készült, akik többre vágynak a napi megélhetés biztonságánál, vagyont építenek fel, passzív jövedelemből szeretnének megélni. A pénzpiacok ragadozói közé merészkednek, a nagy fehér cápák világában is életben szeretnének maradni. Fontos kérdés itt az is, hogy az anyagi biztonságot hogyan örökítsük át a gyermekeinkre, hogyan neveljük őket a pénzügyek megismerésére.

Ismerje meg a világ működését

Nem véletlenül indultam el olyan messziről. Látszólag túlságosan általános világgazdasági válságjelenségek bemutatásával kezdtem -részben ezek is fontosak lesznek a pénzügyi képzés során. De időközben a saját kíváncsiságom vezetett arra az útra, hogy további két előadást is elkészítettem:

EXTRA I. előadás:  Ez az előadás korunk társadalmi problémáival foglalkozik. A modern pénz működésével, a visszafizethetetlen államadóssággal és az inflációval. Demográfia, népességrobbanás, urbanizáció és világgazdasági trendek. Hol várható gazdasági növekedés? A magyar gazdaság fejlődésének akadályai, stb. További részletek az előadásról>>> 

EXTRA II. előadás:  Idén azokra a kérdésekre kerestem a választ, amelyek a környezetvédelem, a szűkös erőforrások területére vezettek. Lesz-e elegendő víz, termőföld, levegő? Mit jelent az ökolábnyom és mit mutat a Föld “terheltségéről”? Milyen környezeti ártalmak veszélyeztetik a jövőnket? Van energiaválság? Mire képesek a megújuló energiák? A technikai haladás főbb területei, újdonságai. Képes a technikai fejlődés megoldani a felsorolt problémáinkat?  További részletek az előadásról>>>

Az előadások további részleteiről, időpontokról, árakról itt olvashat.

dr.Tatár Attila

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal