A pénzügyi tudatosságról

Attól vagyunk a világ különleges teremtményei, hogy fejlett tudattal rendelkezünk. Ez hol áldás, hol átok, de mindenképp olyan adottság, amivel rendelkezünk. Akkor pedig fordítsuk előnyünkre és éljünk tudatosan.

sarok_kepSok emberrel találkozom, akik csak úgy élnek bele a vakvilágba: ami pénzt keresnek, azt fel is élik, ha valami váratlan kiadás jön, akkor azt hitelből fedezik, nincsenek céljaik, nem lehetnek terveik – mert ahhoz is pénzt kellene hozzá rendelni.

Általában az értékrend és a gondolkodásmód alakulása is a tudat terméke, nem csak az anyagiak miatt fontos “öntudatra” ébrednünk: a sorsunkat, életünket, a környezetünket igenis módunkban áll alakítani!

De most maradjunk az anyagiaknál. A legtöbben arról panaszkodnak, hogy nem tudnak a pénzükből megélni, nincsenek lehetőségeik, képtelenek a változásra és ez a környezetük hibája. Mások fogják magukat és belevágnak. Nem keresik a kifogásokat, magyarázatokat, hanem csak a megoldást. És tenni is hajlandóak bizonyos célok érdekében, nem csak az elképzelésig jutnak el.

Melyik típus lesz az életben sikeres?  Költői volt a kérdés…..

Éljünk tudatosan

Gyakran kapok olyan levelet, hallgatok olyan beszámolót, hogy ő megpróbálja, de semmi esélye a változtatásra. Ennyi pénzből nem lehet csodát tenni.

Akkor szoktam azt javasolni, hogy készítsen családi költségvetést, olvassa el a könyveimet és ha úgy érzi, hogy valamennyi pénzt mégis meg tud takarítani, akkor keressen meg. Ha nem talál “tartalékot”, akkor új munkahely, szakma szükséges, de nem szabad a jelenlegi jövedelmi helyzetét elfogadnia, tovább kell lépnie!

Az első lépcsőfok a 6 havi tartalék. Féléves megélhetésre elegendő tartalék a nagyon minimum, ezzel minden családnak rendelkeznie kell. Ezt követi egy rendszeres megtakarítási program, amely már komolyabb tartalék létrehozására is alkalmas lehet – főleg, hogy ezen az úton elindulva képezzük magunkat, egyre jobban bánunk a pénzzel, megtakarításainkkal.

A következő lépés,amikor a megtakarításból befektetés lesz: addig megtakarítás, amíg egy utazásra, új hűtőre, kis tartalékra gyűjtjük a pénzt és onnantól befektetés, amikor a cél az, hogy a pénz termeljen komolyabb hozamot. Befektetésnél a cél már a pénzből történő pénzteremtés, vagyis végső soron a passzív jövedelem. Legyen olyan bevételünk, ami nem a napi robottal (munka) teremtünk, hanem a befektetésünk folyamatosan, tervezhetően termeli ki azt!

Befektetési portfólió és terv

És ez az a pillanat, amikor egy tanácsadó már “elemében van”. Ha van már olyan befektetni való pénze valakinek, amiből már befektetési portfóliót lehet felépíteni (több terméket tudatosan megvásárolni), figyelni a hozam alakulását, új termékeket felfedezni és hosszú távú befektetési tervet készíteni.

Egy utat írtam le. Ön hol tart ezen az úton?

Ha ezt a cikket elolvasta, akkor már egy dolgot nem tehet: nem csinálhat úgy, mintha erről a lehetőségről nem tudna. Nem élhet tovább úgy, hogy egyik napról a másikra. Ha már látja az utat, akkor azon el kell indulnia!

dr.Tatár Attila

One thought on “A pénzügyi tudatosságról

  1. B Pál

    A csalók mindig a te tudásod előtt járnak!Csak rablóból lett pandúr tudja meg fogni őket, a többi az álom meg mese!De hát ezt márkorában sokszor meg írtam és az élet bizonyítja ma napság!

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal