Piac&Profit a KKV-k forrás és tőkeszerzéséről

A Piac&Profit ismét megtartotta konferenciáját a kkv döntéshozóknak az őket érintő legfontosabb kérdésről: hogyan lehet pályázati forráshoz, befektetői tőkéhez és támogatott hitel lehetőségekhez hozzájutni?

Jó hírem van a vállalkozók számára: a pályázati források nem apadnak el, bár eléggé átrendeződik folyamatosan a felhasználásuk területe, az igénybevétel keretrendszere. Az EU forrásoknál is fontos szempont, hogy az elmaradott térségek és a kisvállalkozások sem maradjanak ki az elérhető pénzügyi forrásokból, sőt egyre több kifejezetten a számokra kialakított pályázati lehetőséggel találkozhatunk. Az aktuális, még igénybe vehető pályázati lehetőségekről Madarász András a Goodwill Consulting értékesítési igazgatója tartott előadást. Bemutatta a GEOP pályázatok igénylésének fontosabb feltételeit, a vissza térítendő és vissza nem térítendő forrásokat, az azokhoz kapcsolódó szigorú előírásokat.

Ezt az előadást jól kiegészítette Kolozsvári-Serényi Laura beszámolója az MFB Pontok működéséről, a pályázatok beadásának hasznos tudnivalóiról. Innen már csak egy ugrás volt a forrásszerzés izgalmas területére kalandozni: Pogácsás Péter a Nemzetgazdasági Minisztérium főtanácsadója az állami forrásból létrejövő kockázati tőkealapok által biztosított lehetőségekről, a még elindulás előtt álló Irinyi I-II és a Nemzeti Tőkealap működéséről beszélt.

Azt is látnunk kell, hogy egyre színesebb a paletta nem csak a pályázati lehetőségeknél, de a kockázati tőkeforrások területén is. A start up-ok világa igazi sikertéma -lassan már inkább divat trendnek érzem -, de az üzleti angyalok és a magántőke, egyre több szervezet is segít a vállalkozásoknak a növekedéshez, induláshoz szükséges források megszerzésében.

Nagyon érdekes előadást hallhattunk Kurtisz Krisztiántól (UNIQA Biztosító vezérigazgatója), aki a Fintech cégek előretörése kapcsán a biztosítási piacon várható gyors és radikális változásokat villantotta fel az “insurtech” cégek ágazati gondolkodást felforgató megjelenése kapcsán.

Kisgergely Kornél (Hiventures Alapkezelő vezérigazgatója) és Zsembery Levente (X-Ventures vezérigazgatója) a magán tőkealapokról, a vállalkozásokat az életciklusuk különböző fázisában segítő Angyal, Seed és kockázati tőke befektetők működéséről, elvárásaikról tartott előadást.

A konferenciát követően délután a résztvevők lehetőséget kaptak egy “Üzleti kézfogó” keretében a bemutatkozásra, új partnerek szerzésére vagy csak egy jó beszélgetésre.

A kérdés egyre inkább az, hogy a vállalkozások, ötletgazdák tudnak-e élni ezekkel a konferencián bemutatott lehetőségekkel? A kapuk egyre szélesebbre nyílnak, hatalmas lehetőségek adódnak a külpiaci terjeszkedés területén, magyar startup vállalkozások vállnak nemzetközileg ismerté és hódítják meg a világpiacokat. De az első lépést mindenképpen meg kell tenni: sokak számára bizonyára ez egy hasonló Konferencián történő részvétellel történik….

 

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal