A QE programok várható kivezetése

Hamarosan megkezdheti a válságkezelés során a piacokra öntött likviditás lecsapolását az amerikai FED. A QE programok pedig nagy “támaszt” jelentettek a pénzpiacoknak, köztük a tőzsdének is.

Még az idei évben megkezdheti a jegybank az eszközvásárlási program miatt megduzzadt mérlegének leépítését – derült ki a Fed tegnap közzétett jegyzőkönyvéből.

Meglepetést okozott a jegyzőkönyv, hiszen a piaci szereplők csak jövőre várták ezt a lépést. Pár napja William Dudley, a New York-i Fed elnöke már jelezte, hogy első körben a lejáró értékpapírokat nem fogják megújítani – mint ahogyan eddig a fokozatosság érdekében tették.

Eladási hullám alakult ki a jegyzőkönyv megjelenése után. A gazdasági kilátásokban nem látszanak jelentős változások, így a piaci szereplők a FED lépés következményeitől kissé megijedtek.

Annak ellenére, hogy a kivezetés megkezdése szigorításnak számít, a dollár mégis gyengült, amely azzal lehet összefüggésben, hogy a befektetők kissé lazább kamatemelési pályát várnak. Továbbra is a júniusi Fed ülésre várják legtöbben a következő FED kamatemelést (60% az esélye), inkább a távolabbi jövő kamatszintjei lettek kissé bizonytalanabbak.

Jövőre rengeteg bizonytalanság árnyalja a képet, a növekedés biztosítása érdekében szerkezeti átalakításokra is szükség lesz, de a FED egyelőre nem növeli az inflációs célszintet. Várakozásaik nem változtak, az idei várható éves GDP-növekedés szerintük 2,1 %, a munkanélküliség az év végén 4,5 % lesz.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal