Spekulatív kereskedés vagy befektetői részvényvásárlás?

Ahogy megismerjük a pénzpiacokat, látni fogjuk, hogy milyen jelentős különbségek vannak az egyes termékek és az azokkal kereskedők között. Ha valaki nincs tisztába a szabályokkal, a piacok működésével, akkor nagyon komoly hátrányba kerül a többi piaci szereplővel szemben.

Ezért fontos látnunk, hogy mennyire más befektetőként kereskedni tőzsdei részvényekkel és spekulánsként tőzsdeindexel vagy devizapárral!

Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy ne lehetnénk több piacon, több szerepben is jelen, de ezeket határoljuk el, kezeljük teljesen külön és tudatosan.

Kifejezetten csak helyeselni tudom, ha valaki nem tesz fel mindent egy lapra és a befektetéseit, vagyonát megosztva (diverzifikálva) kezeli, vagyis van ingatlan befektetése, vásárol aranyat, hosszú távú részvény ügyletei is vannak és mellette napi szinten spekulatív kereskedést is folytat (day trade).  A cél végül is az lenne, hogy széleskörű tudásra, és jól kezelhető befektetési portfólióra tegyünk szert! 

Részvény befektetés

Általában a pénzpiacok megismerése nem tartozik a könnyen elsajátítható ismeretek közé, viszont a mai világban enélkül nagyon nehéz boldogulni. Aki csak a pénze megkeresésére koncentrál és nem tanulja meg, hogy hosszú távon hogyan őrizheti meg a befektetései értékét, hogyan gyarapíthatja kezelhető kockázatok mellett a vagyonát, az hamar rájön, hogy csak a vesztesek között szerepelhet a túlélési versenyben!

Véleményem szerint az egyik legnehezebben elsajátítható tudás a befektetői részvény vásárláshoz kapcsolódik. Ha eldöntöttük, hogy hosszú távra szeretnénk részvényeket vásárolni, akkor nem csak több ország és több ágazat gazdasági helyzetét, növekedési kilátásait kell jól felmérnünk, hanem tisztába kell lennünk a vállalati elemzési módszerekkel is , hívjuk ezt most leegyszerűsítve fundamentális elemzésnek.

Egy ilyen befektetés időtávja szerintem minimum 3-5 év, látnunk kell, hogy a technikai változások, a világgazdaság eseményei, a főbb politikai-társadalmi irányvonalak milyen vállalatoknak, tevékenységnek fognak kedvezni – ezt követően meg kell vizsgálnunk az egyes országok esélyeit, fontosabb ágazatok kilátásait, majd végül a kiválasztott ágazatba tartozó legjobb vállalatok mérlegeit, beszámolóit kell elemeznünk, tudnunk kell, hogy hol juthatunk hozzá a megfelelő információkhoz és hogyan kell azokat feldolgozni.

És ekkor még mindig nem ért véget a munka, hiszen azt is látnunk kell, hogy a kiválasztott vállalatok tőzsdei árfolyama hogyan tükrözi azok valós helyzetét, jövőbeli kilátásait. Ha egy vállalat szuper helyzetben van (pl. Apple, Google), még nem biztos, hogy a részvényét akkor és ott kell megvásárolni – lehet, hogy éppen túlértékeli őket a piac és meg kell várnunk egy kedvező „beszállási pontot”. Érdemes tehát több ágazatot és vállalatot folyamatosan figyelni és kiválasztani azt a pillanatot, amikor folyamatosan, kisebb vásárlásokkal építjük fel a részvény portfóliónkat (ami a vagyoni portfóliónknak csak egy része lesz).

Spekulatív kereskedés

Az a véleményem, hogy a különböző pénzpiacok, befektetési lehetőségek közül nem kell választani, az a jó döntés, ha megosztjuk a pénzünket több termék között. Azonban kétségtelenül igaz, hogy a legtöbb pénzt, hozamot a spekulatív kereskedéssel lehet elérni, ezért most e erről a lehetőségről szeretnék bővebben szólni.

Láttuk, hogy a befektető hosszú távra vásárol, milyen elemzést végez el, milyen ismeretekre van szüksége a befektetési döntés meghozatala előtt.

Most nézzük meg, hogy milyen ezzel szemben egy spekulatív kereskedő viselkedése. Ő csak napon belüli, esetleg pár napos, esetenként pár hetes ügyleteket köt, tehát egészen más az időtáv, amire a pénzét leköti egy adott termékben. Ehhez alkalmazkodva választja ki a számára érdekes termékeket. Célja az, hogy a lehető legnagyobb ármozgású termékeket válassza ki, hiszen rövid idő alatt akar sok pénzt keresni, ehhez pedig volatilis termék kell, amelyben értelem szerűen hatalmas a forgalom. A másik módszer a nyereség növelésére a tőkeáttét alkalmazása, amelyről később még részletesen szólok, de most egyelőre legyen elég annyi, hogy kölcsönt kap a brókerétől, így kisebb pénz lekötésével is nagyobb nyereséget tud elérni – ami kétségtelenül nagyobb kockázattal is együtt jár, de a kockázatokról és azok megfelelő kezeléséről is később….

Tehát az ő cselekvését a rövid időtáv, tőkeáttét alkalmazása, volitilis, nagy forgalmú termékek kiválasztása, magas nyereség elérése, nagyobb kockázat vállalása jellemzi.

A tőzsde világa mindig váratlan eseményeket tartogat a számunkra, semmire sem lehet teljes mértékben előre felkészülni, azt meg kell élni! Ezért az én tanfolyamaimon gyakorlatilag végig kereskedünk, folyamatosan figyeljük a piaci ármozgásokat és azonnal reagálunk is a változó helyzetekre.

Miért más az én tőzsdei tanfolyamom?

Nálam a képzés két szinten zajlik. A gyakorlati oktatás két félnapos tanfolyamon és egy egyéni konzultáció keretében történik. E mellett rengeteg anyagot adok át, amelyek a pénzpiacok működésével, az alapfogalmak elsajátításával foglalkoznak. Nálam nincs 50 órás képzés, viszont sok a valós kereskedési helyzet és egyedi trükk, script és félrobot program használat.

A tanfolyam után, a saját kereskedést követően – mindenkivel egyéni időpontban – lesz még egy egyéni konzultációs lehetőség is ebben a mostani ajánlatban, ami szerintem egyedi és nagyon hasznos!

Megértjük a tőzsdei és a forex kereskedés különbségét, megismerjük a Metatrader kereskedési felület használatát, a brókerválasztás nehézségeit, a pénzpiacok működését.

Olyan segédeszközöket adok, amelyek hozzájárulnak a nyereséges, sikeres kereskedéshez: félrobot programok, scriptek, indikátorok segítik a kereskedést és a döntések meghozatalát.

Jöjjön el, érdekesnek fogja tartani, mert egészen máshogy fogom fel a kereskedést, mint azt olvasni lehet az interneten vagy tanulható a többi cég tanfolyamán.

A tanfolyam (2 alkalom+konzultáció) ára: 70.000 Ft

Tanfolyam időpontok, részletek és jelentkezés

Várom kérdéseit és jelentkezését, a kis létszámnak köszönhetően a helyek gyorsan betelnek, annak a jelentkezését tudom elfogadni, aki a tandíjat befizeti.

dr.Tatár Attila
0620/462-88-50.
info@bankweb.hu

2 thoughts on “Spekulatív kereskedés vagy befektetői részvényvásárlás?

 1. H Gábor

  Egy apró észrevételezés a cikkben szereplő egy spekulatív kereskedő viselkedéséről :…. “rövid idő alatt akar sok pénzt keresni”… -ezért buknak el oly sokan a kezdeti lelkesedést követően.

  Nem lettem spekuláns,mégis megérte elvégezni a tanfolyamot! Megtanultam,hogy nagyfokú fegyelemre és önmérsékletre van szükség ~az érzelmek és indulatok teljes kizárása mellett~ a sikeres kereskedéshez. A tanfolyam árán nagyon sok veszteségtől lettem megkímélve és talán ez volt a legjobb befektetés!!!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Gábor,

   Teljesen egyet értek Önnel. Én is így gondolom: fegyelem és kitartás kell a sikerhez. És ha nem azonnal jön a sok pénz, azt is el kell tudni viselni. Szóval ez sem a könnyű pénz esete, de legalább tanfolyamot végezve van esélye az embernek…..

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal