A svájciak bezárták a kaput

Megérkeztek a svájci népszavazás eredményei: az ország megszavazta a Svájci Néppárt (SVP) kezdeményezte kvótarendszer bevezetését.

Svájcban a bevándorlás korlátozásáról és az abortusz finanszírozásáról tartottak népszavazást vasárnap. Az alpesi ország állampolgárait azért hívták e napon az urnákhoz, hogy eldöntsék: visszaállítsák-e a bevándorlási kvótarendszert az Európai Unió polgáraival szemben. Állást kell foglalniuk abban a kérdésben is, hogy miként finanszírozzák az abortuszt, vagyis a művi terhességmegszakítás magánügy legyen-e a jövőben, költségeit vonják-e ki a társadalombiztosítási rendszerből.

Az előzetes felmérések szerint az első témában a lakosság erősen megosztottnak tűnt, de csupán 43 százalékot jósoltak a kezdeményezést igenlésére, míg 50 százalék a felmérések alapján nemmel készült szavazni. Az abortusz kérdésében állítólag az előterjesztés elutasítására – vagyis a társadalombiztosítás általi finanszírozás fenntartására – számítanak.

A minden idők ötödik legnagyobb részvételi arányú voksoláson 50.3 százalék tette le a voksát az SVP indítványa mellett, szemben azzal a 49.7 százalékkal, akik ellene szavaztak. Hiába szavazott tehát a lakosság többsége -52.7 százalék – Zürich kantonban az országot gazdasági szempontból minden bizonnyal nehéz helyzetbe hozó, az EU-val való kapcsolatokat fenyegető javaslat ellen.

A népszavazás eredményéről 17 óra 30 perckor tartanak sajtótájékoztatót, amit a Neue Zürcher Zeitung online közvetít majd.

Az igen szavazatok aránya Ticino kantonban volt messze a legnagyobb, ott a lakosság 68.2 százaléka szavazott a munkaerő beáramlás korlátozása mellett. A legnagyobb mértékben Waadt kanton lakosai álltak ki a jelenlegi, az EU-val való bilaterális egyezményekben rögzített, szabad munkaerő vállalás mellett.

Az urnák helyi idő szerint délben zártak, a szavazatok összesítésének végeredménye délután várható.

Forrás: hvg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal