Szélenergia: Indiában komolyan gondolják

Az Indiában zajló szél-, és napenergia rally számos stációiról beszámoltunk 2015-ben. Azonban úgy látszik, ebben az országban semmi sem elég gyors: egy friss bejelentés arról sózl, hogy a Goldman Sachs által is megtámogatott ReNew Power Ventures most már a padlóig tapossa a gázpedált annak érdekében, hogy drasztikusan növelje a megújuló energiapiacon a részesedését.

A Cleantechnica beszámolója a cég a helyi médiában már azzal turnézik, hogy meglépi az 1000 MW-os szintet a következő 3 hónapban. Sumant Sinha, a cég CEO-ja pedig ennél is tovább ment: arról vízionált, hogy a cége radikális növekedésének most a 3 GW szintig biztosan folytatódnia kell (sőt, ha lehet, akkor 5 éven belül, a napenergiával együtt számoltan akár a 6,5 GW-ig is el kellene érni), mivel a ReNew Power Ventures szeretné a magáénak tudni a kontinensnyi ország megújulóenergia termelői piacának úgy a tizedét – még azelőtt, hogy az iparág a fejlődési szakaszból átlépne a konszolidációs időszakba.

A cégnek szerte Indiában – például Maharashtrában és Rajasthanban – jelenleg mintegy 700 megawattos a portfóliója szélenergiából.

India jelenlegi beépített megújulóenergia kapacitása megközelíti a 30 GW-ot ebből az október 31-i hivatalos adatok szerint 24,677 MW szélenergia volt a rendszerbe installálva. A zöldenergiatermelési szintjével a kontinens méretű ország teljes energiafogyasztásának nagyjából 1 százalékát tudják lefedni. A Delhi által novemberben elfogadott energiastratégiába azonban az került, hogy ezt az arányt 2030-ra 18 százaléig kell feltornázni, ezért várható, hogy a ReNew Power Ventures által most bejelentett rövid határidős dobbantás egyáltalán nem lesz egyedülálló.

Magyarországnak a ReNew Power Ventures mostani széltermelő kapacitásának kevesebb mint a fele, csupán 329 MW-ja van. Ezt az indiai cég, amennyiben tartani fogják a határidőket, március végére újból képes lesz produkálni. Hazánkat nem nehéz lelépni a rangsorban, mert a világ szélenergiatérképén egyre kisebb és egyre jelentéktelenebb ország vagyunk annak köszönhetően, hogy miközben az utbbi években a világszerte felrobbantak a szélenergiaboomtól az innovációs piacok, mi 2009 óta egyetlen megawattal sem gyarapodhattunk, mivel a kormány úgy döntött: nem ad ki engedélyt ilyen beruházásokra.

Eddig egyszer adott csak, még 2006-ban. Az óvatosabb iprági becslések szerint a magyar hálózati rendszerirányító különösebb fejlesztési igények nélkül is több mint 2000 MW szélenergiát képes volna kiszabályozni.
Forrás: hvg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal