A szex és a GDP

Egyre több ország módosítja a GDP összetételét, egy éve az USA emelte 500 milliárd dollárral az ország gazdasági teljesítményét, miután átalakították a GDP számítását. A közlemúltban Görögország, az Egyesült Királység és Nigéria is így tett, Olaszország pedig most követi ezen országok sorát. Az olaszok ezentúl a prostitúciót és az illegális drogkereskedelmet is beszámolják a GDP-be.


Egyre több ország módosítja a GDP összetételét, egy éve az USA emelte 500 milliárd dollárral az ország gazdasági teljesítményét, miután átalakították a GDP számítását. A közlemúltban Görögország, az Egyesült Királység és Nigéria is így tett. Az Egyesült Királyságban a kutatás-fejlesztést a GDP-hez számolják, nem a termelési költség részhez, és a hadiipari fejlesztések is hozzáadódnak a GDP-hez. A sorba msot Olaszország is felzárkózik. Az olaszok ezentúl a prostitúciót és az illegális drogkereskedelmet is beszámolják a GDP-be – írja a Zero Hedge. Magyarországon már egy jó ideje beszámolják ezt a két területet a GDP-be, körülbelül 400 milliárd forinttal dobja meg ez a magyar gazdaság teljesítményét.

Az oldal szerint ugyanakkor mindez csak arra lesz jó, hogy a nagyobb gazdasági teljesítmény tükrében az olasz kormány többet is tud költeni, és még így is a várt hiánycél – a GDP 2,6 százaléka – körül maradhatnak. A megszorítások elvégzése így igencsak visszás lehet, tekintve, hogy sok esetben nem is várható megszorítás, inkább nagyobb lesz a költés, csak ezt a számok eltakarják.
Forrás: hvg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal