Technikai újdonságok

Itt a kétszer akkora teljesítményű akkumulátor mobilokhoz, drónokhoz. Elindult az Uber automata szolgáltatása Egyelőre sofőr is van a kocsikban.Az új Intel szemüveggel a valós és virtuális világ egybeforr.

Az amerikai MIT (Massachusetts Institute of Technology) egyik házon belül létrehozott cége megoldhatja az okostelefonosok legnagyobb gondját, hogy állandóan lemerül az akkumulátor. A lítiumos akkujuknak tömegarányosan kétszer akkora a kapacitása, mint a mai lítiumionos megoldásoknak.

A 2012-ben alapított SolidEnergy Systems kifejlesztett egy anódmentes lítiumos fém aksit, és ennek elvileg kétszer akkora a kapacitása, mint a most elterjedt akkuknak, de ugyanolyan biztonságos, mint a lítium-ionos megoldások, amiket okostelefonokban, tabletekben, kütyükben használnak.

Automata Uber taxik Pittsburgben

Az Uber egy ideje már mondogatja, hogy hamarosan automata autókkal fog taxiszolgáltatást indítani és ennek most érkezett el az ideje. Még ebben a hónapban szolgálatba lépnek az első ilyen autók Pittsburghben.

Módosított Volvo XC90 SUV-k fognak az utasokért menni. A tesztidőszak alatt sofőr is lesz a kocsikban, mert ez még kötelező a meglévő szabályozások szerint. A másik ülésen még egy ember ül majd, aki a tapasztalatokról készít jegyzeteket.
Az utazás ingyenes lesz, a hátsó ülésre egy tabletet is elhelyeznek, hogy tájékoztassák az utasokat arról, mint tud az autó. Az autókat a szokásos alkalmazással lehet megrendelni.

A Volvo erősen beleásta magát a témába, év végéig száz autót szeretne átlagos embereknek adni, hogy megkezdjék a végső teszteket. Az Uberrel is kötöttek egy 300 millió dolláros szerződést, hogy 2021-re teljesen automata autót fejlesszenek ki a cégnek. Ugyanezt a évet jelölte meg a Ford is, ekkor akarják saját automata flottájukat legyártani. Úgy tűnik, a jövő közelebb van, mint gondolnánk.

A virtuális és a valós világ összefonódik

Egyre több cég készít VR- vagy AR-szemüvegeket. A kettő ugye nem ugyanaz, az előbbiben a felhasználó egy teljesen más világba csöppen a szemüveget felvéve, utóbbi pedig a környezetünk kiterjesztése virtuális tárgyakkal. A két irány nem szokott keveredni egymással, egészen mostanáig.

Az Intel ugyanis nem akárhogy száll be a versenybe, egy olyan szemüveget készített, amely a kettő határán mozog. A szemüveg a RealSense érzékelési technológiájára épít. Ez az Intel saját kameratechnológiája, amelyben egy külön erre kialakított lencserendszerrel egyszerre több szögből is rögzíthetjük az adott témát, a képen így egy adott tartományban utólagosan is nézőpontot válthatunk, és a fókusz is áthelyezhető rajta.

Project Alloy névre hallgat a most bemutatott szemüveg, amelyet az Intel fejlesztői konferenciáján mutattak be San Franciscóban. A legfőbb előnye a többi szemüveggel szemben, hogy a felhasználó itt látja saját kezét és meg tudja fogni a virtuális tárgyakat vele, vagy ki tudja nyitni az ajtót a játékban. A RealSence kamerák az ujjak mozgását is érzékelik, így a tárgyakkal tenni is lehet dolgokat.
A szemüveg még messze van attól, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön. A bemutatón lévők szerint fejlesztenivaló is akad bőven rajta. Az Intel egyelőre csak azt mutatta meg, hogy milyen irányba indult a fejlesztéssel. Egyelőre tehát sem árról, sem megjelenései dátumról nem beszélhetünk.
Forrás: index.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal