Több támadás éri a bankokat

A G Data BankGuard által visszavert banki trójai támadások száma 44,5 százalékkal emelkedett, és újabb rekordot ért el 2014-ben – közölte lapunkkal a szolgáltató.

2014 második félévében a laboratóriumok 4,1 millió új kártékony programot regisztráltak, így az első félévben megjelent vírusokkal együtt majdnem 6 millióra növekedett az egy év alatt az internetre kikerült kártevők száma. Ez jóval több, mint az a 4 millió, amire a szakemberek 2014-ben összesen számítottak.

Ezen belül jelentősen megnőtt a banki trójaik aránya, azaz egyre inkább a hitelkártyaadatok és a banki azonosítók megszerzésére utaznak a kiberbűnözők – derült ki a G Data most megjelent kártevőriportjából. A támadások 70 százalékára az Egyesült Államokban, Kanadában és Nagy-Britanniában került sor, a célpontoknak csupán 4–4 százaléka található Németországban és Franciaországban. Emellett jelentősen nőtt az orosz online bankolók ellen elkövetett támadások száma is.

A kéretlen reklámokat megjelenítő kártevők száma szintén eddig ismeretlen magasságokba emelkedett, az úgynevezett adware programok az összes kártevő majdnem egyharmadát – 31,4 százalékát – teszik ki. Erre az évre nézve a szakértők arra számítanak, hogy összetettebbé válnak az adathalász támadások, és a bűnözők a megtévesztés mellett kártékony kódokat is bevetnek majd ezekben. Lehet számítani arra is, hogy nő a különböző alkalmazások ismert sérülékenységeit kihasználó támadások száma, így egyre fontosabbá válik a frissítések folyamatos telepítése.

A G Data BankGuard – hívja fel a figyelmet a cég közleménye – nem a hagyományos értelemben vett vírusvédelmi technológia, hanem a böngészők felügyeletén alapuló intelligens monitoring rendszer, amelyik azt vizsgálja, hogy egy külső programkód megpróbálja-e manipulálni a bankolás vagy fizetés folyamatát. Ha pedig manipulációt észlel, megszakítja a folyamatot és jelentést tesz a kísérletről.

Forrás: vg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal