Tovább nő a készpénz használat

Bár az elmúlt hónapokban lassult a készpénzállomány növekedésnek üteme, sőt augusztusban és szeptemberben kis mértékű csökkenést is mért a Magyar Nemzeti Bank.

Idén októberben a hazai készpénzállomány átlépte a 4500 milliárd forintot, egészen pontosan 4519,6 milliárd forint forgott itthon papír és érme formájában.

A 4500 milliárd forint óriási összeg, főleg annak tükrében, hogy 2013 elején még 2600 milliárd volt a készpénzállomány. A lakosság látra szóló- és folyószámlabetét állománya alig több mint 4 ezer milliárd, a lekötött betétek pedig nagyjából 3000 milliárdot tesznek ki szintén a lakossági szegmensben.

Forrás: MNB, Napi.hu-gyűjtés

A hatalmasra duzzadt készpénzállomány és a bankjegyek megújítása sok milliárd forintot emészt fel minden évben. Utóbbival kapcsolatban ugyanakkor az MNB korábban azt írta, hogy hosszú távon az új, fejlesztett bankjegyek gyártási költsége a jelenlegi ráfordításnál alacsonyabb lesz, így tehát a bankjegycsere által generált extra ráfordítások hosszú távon megtérülhetnek.

 

Az MNB a héten mutatta be a megújított kétezres és ötezres bankjegyeket, amelyek a már új tíz- és húszezreseket követik. Az új pénzekkel jövő márciusban lehet találkozni a készpénzforgalomban.

Forrás: napi.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal