Újabb pénzt kaphatnak a hitelszerződésekből

Sok tízezren, akár százezren kaphatják vissza a tőlük tisztességtelenül elvont összegeket, ha jogerőssé válnak a Fővárosi Törvényszék elmúlt napokban hozott döntései, amelyekben a bíróság három elszámolási perben helyt adott az által a pénzügyi intézményekkel szemben indított közérdekű keresetnek – mondta Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője az állami tévében.

Az MNB pénteken közölte, hogy a Fővárosi Törvényszék az elmúlt napokban – nem jogerős döntéseiben – a Magyar Cetelem Bankkal, az Aegon Magyarország Hitel Zrt.-vel és a Borsod Takarék Takarékszövetkezettel szemben is helyt adott az MNB által a pénzügyi intézményekkel szemben indított közérdekű keresetnek.

Az MNB törvényi felhatalmazás alapján azért adott be közérdekű kereseteket, hogy a bíróság állapítsa meg: a perrel érintett 14 intézmény 2010. november 26-át követően közzétett, forint vagy deviza alapúnak nem minősülő deviza hitel- vagy kölcsönszerződéseinél, pénzügyi lízingszerződéseinél alkalmazott általános szerződési feltételeiben (vagy a korábban közzétett ászf-ek ezt követő módosításai) az ügyfelekkel szemben hátrányos egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő kikötések tisztességtelenek, s ezért érvénytelenek. Az érvénytelen kikötésen alapuló egyoldalú emelés miatt a pénzügyi intézményeknek elszámolási kötelezettségük keletkezik valamennyi olyan fogyasztóval szemben, akiknél az adott kikötést alkalmazták.

Binder István azt mondta: a törvény gyorsított eljárást írt elő. Az MNB április 30-ig valamennyi keresetet benyújtotta. Június végére valamennyi pénzintézettel szemben indított eljárásban megszülethet az elsőfokú döntés. Ha az ítéletek jogerőssé válnak, az érintett ügyfelek akár augusztus, szeptemberben visszakaphatják a tőlük tisztességtelenül elvont összegeket.
Forrás: napi.hu

2 thoughts on “Újabb pénzt kaphatnak a hitelszerződésekből

 1. id. R Tibor

  Tisztelt Bankweb Szerkesztősége!

  Mint mindig, most is érdeklődéssel olvasom a bankoki pénzügyi tisztességtelenségeivel, árfolyam manipulációival és egyáltalán a devizát valójában hírből sem látott, de most is annak árfolyamán ( 256,47 ft! ) forintosított forinttal kapcsolatos híreket! Ön, Önök szakemberek, ezért tisztelettel kérdezem, hogy miért nem hangoztatják a közérdekű kereset minden bankra vonatkozó Kormány általi megindítását, hiszen a 2014. október 25-diki miniszterelnöki döntéssel alkalmazott forint forintosítása összegszerűen ugyanúgy lehetetlen helyzetben tartja törvénysértő módon az összes banki ügyfelet, mint az a devizaelnevezéssel is történt! Kétségtelen, hogy itt ezekben az esetekben kizárólagosan csakis a kormányzati és igazságszolgáltatási szervek, hatóságok tudnak végleges és mindenki számára megnyugtató döntést hozni a bankok pénzügyi trükközései tekintetében! Kérdezem, hogy a T.Bankweb szerkesztőség szakmai véleményével tudna-e racionális érveléssel élni a Kormány, a Kúria felé, hogy valóban és véglegesen megoldódhassanak ezek az évek óta tartó bankok általi adóskifosztások?!

  Szíves válaszukat őszinte tisztelettel várom!

  Üdvözlettel:

  Szeged, 2015. június 10.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Tibor,

   Szívesen helyt adok a véleményének, de ismer már. Nem szeretem, ha a “számba akarják rakni”, hogy mit mondjak. Azért nem foglalok egyértelműen állást, mert nem vagyok jogász én nem látok tisztán.
   A dolog át van politizálva és ezért még kevésbé szeretnék belefolyni. Egyébként lassan 10 éve ugyan az a véleményem, ami az írásaimból kiolvasható.
   A Devizahiteleseknek szerveztünk segítő konferenciát 2012-ben, de ezt követően eldöntöttem, hogy több energiát ebbe a témába nem fektetek, mert minden résztvevő hibás és nem magában, hanem a másikban keresi a hibát. Egymásra mutogatnak és csak az érzelmek szikráznak….

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal