Valakik tudhatták előre a svájci döntést?

A Crédit Agricole devizarészlegének vezetője szerint egyesek előre tudtak a svájci jegybank bejelentéséről és rengeteget kerestek tegnap. Egy másik brókercégeket viszont padlóra küldött a frank erősödése.

Egyeseket padlóra küldött, mások vagyonokat kerestek a svájci nemzeti bank (SNB) tegnapi döntésén és az azt követő árfolyammozgásokon. Miután a svájci jegybankárok csütörtökön bejelentették, hogy nem tartják tovább az euró/frank érfolyamküszöböt és hagyják erősödni a frankot, a svájci pénz árfolyama kilőtt és 30 százalékot erősödött az euróval szemben. A hír megrázta a deviza- és részvénypiacokat, és míg több kereskedőcég csődbe ment az árfolyamváltozás miatt, mások gyanúsan jó pozícióból indultak és feltűnően sok pénzt kerestek a bejelentésen. Ebből pedig a Crédit Agricole európai devizakereskedelmi részlegének vezetője a CNBC televízióban azt szűrte le, hogy egyesek előre tudták, mire készül az SNB.

Adam Myers szerint a gyanús dolgok ott kezdődnek, hogy decemberben szokatlanul sok, 34,2 milliárd svájci frank áramlott be az alpesi piacra, ami tízszer annyi, mint az átlagos havi pénzmozgás. Ez a hatalmas pénzhullám lehetett az egyik ok, ami miatt az SNB úgy döntött, el kell törölnie az árfolyamküszöböt. Az összeesküvés-elmélet azonban itt még nem áll meg, hiszen a nagy beáramlás legfeljebb annyit jelent, hogy spekulánsok szerették volna kierőszakolni a a jegybank lépését, ami már csak szokása a spekulánsoknak. Myers szerint viszont az árfolyam legalább egy perccel azelőtt elkezdett mozogni, hogy megjelent volna a hír az SNB lépéséről, és ez alatt sok trader, különösen azok, akik a 34,2 milliárd frank egy részét behozták az országba, rengeteg pénzt kerestek.

A beavatatlanok közül viszont több brókercég is tönkre ment tegnap, például a brit Alpari és az új-zélandi Excel Markets valamint a Global Brokers NZ. Mindkét cég ügyfelei az euró/frank árfolyam rossz oldalán álltak, sokan többet vesztettek, mint amennyi a brókercégeknél vezetett számlájukon volt, a veszteséget pedig ilyenkor a cégnek kell átvállalni. Más cégek, mint az amerikai FXCM ügyfelei 225 millió dollár veszteséget halmoztak fel tegnap, és bár sokan még tartják magukat, a Bloombergnek nyilatkozó elemző szerint az lenne a furcsa, ha nem lenne még több áldozata az SNB pálfordulásának.
Forrás: napigazdasag.hu

2 thoughts on “Valakik tudhatták előre a svájci döntést?

 1. Saj-Nos

  Sajnos a hülyeség tombol, mert nem az számít, hogy a kicsike ország mekkora gazdasági erővel rendelkezik, hanem a pénzmenekítési hisztéria!
  Hiszti Eszti minden hisztériánál veszíteni fog, teljesen mindegy, hogy merre hajlik s trend, mert
  csak az nyerhet aki a realitásokban gondolkodik.
  Jut eszembe hogy 2008-ban a svájci frank 131Ft volt MNB középárfolyamon, mára meg 300Ft felett jár!
  Csak nekem nem volt eléggé sok felesleges pénzem a Ft ellenében spekulálni 6évre előre, és most sincs a CHF ellen!
  Csak az a kérdés mára,
  mikor dől össze a Svájci frankba vetett hit???

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Saj-nos,

   Abban egyetértek, hogy a frank menedék szerepe csökkenhet – de hogy mikor és milyen mértékben fog mindez megtörténni, azt nem tudom. Tény, hogy a gazdaságuk nem bírja el ezt az erős nyomást, ami a frankon van. Olyan hektikus mozgások lesznek, úgy megnő az ügyletek költsége, hogy szépen, lassan leszoknak a befektetők a frankról. Marad a dollár és a jen….

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal