Vállalati hitel és gazdasági növekedés

A vállalati hitelállomány 5%-os bővülése 2%-os GDP növekedést eredményezhet, a kérdés már csak az, hogy a vállalkozások milyen bátran vesznek fel hitelt és mennyire sikerül hitelképes cégek felé kihelyezni a Növekedési Hitelprogram új részét?

kh-logo„Minden eddiginél bőségesebb hitelforrás áll idén a cégek rendelkezésére. A vállalati hitelpiacot így lényegében az fogja meghatározni, hogy a belső és a külső piacok élénkülése milyen mértékű kapacitásbővítést igényel, és ez mekkora hiteligényt fog generálni a vállalatok részéről. Márpedig ez utóbbi döntő lehet a gazdaság növekedése szempontjából, mivel a vállalati hitelállomány 5%-os bővülése 2%-os GDP növekedést eredményez” – mondta el Hodina Péter, a K&H Vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője.

Az elmúlt évben a hazai kamatkörnyezet változása a kamatteher mérséklődésén keresztül hatással volt a vállalati hitelpiacra is, az ebből fakadó keresletélénkülés azonban nem volt meghatározó. Ezzel szemben a Növekedési Hitelprogram (NHP) első szakaszának érezhető hatása volt, és az évek óta visszafogott vállalati hitelkeresletet kimozdította a holtpontról. Azonban ez is inkább egy egyszeri, semmint tartós hatásnak tekinthető.

„Az idei évet tekintve látni kell, hogy a teljes magyarországi vállalati hitelállomány mintegy 6.700 milliárd forint, míg ehhez képest az NHP 2. szakaszának év végéig kihelyezendő összege 2.000 milliárd forint. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a vállalati hitelkihelyezésben egyértelműen az MNB által nyújtott forrás lesz a legmeghatározóbb tényező. Másrészt a programnak, valamint az Eximbank szintén kedvező feltételek mellett elérhető exportösztönző hitelének köszönhetően a hitelkínálati oldalon nem lesz korlátja a forráshoz jutásnak” – nyilatkozta Hodina Péter, a K&H Vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője.

Ami tehát idén meghatározza majd a magyarországi vállalatok hitelállományának alakulását, az leginkább a vállalatok részéről érkező igény lesz. Látni kell azonban, hogy akármilyen kedvező forrást is biztosítunk, azok a cégek, amelyek jelenleg felesleges, kihasználatlan kapacitással rendelkeznek, nem fognak bővítésekbe, fejlesztésekbe kezdeni, és ehhez hitelt igényelni.

Kedvező tendencia, hogy a kiskereskedelmi fogyasztás tavaly év végén átesett a holtponton, és azóta is bővülést mutat, emellett pedig az ipari termelés is – a szokásos év végi visszaeséstől eltekintve – éves alapon növekedni tudott. Azonban továbbra is mindent meg kell tenni, hogy a folyamat tartós maradjon, amihez elengedhetetlen a belföldi lakossági fogyasztás további élénkülése, valamint új, az Európai Unión kívüli exportpiacok, vevők felkutatása.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal