Vállalati vélemények a válságról

Az öt évvel ezelőtt kezdődött gazdasági válság a hazai vállalkozások többsége szerint már elérte mélypontját.

A cégvezetők több, mint fele a gazdaság hosszú távú stagnálására számít, de jelentős részük feltételez már javulást. A válságból való kilábalást illetően az agrárcégek és a középvállalkozások látják legderűsebben a jövőt – derül ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

A 2008-ban kezdődött válság kétség kívül szinte minden hazai kkv működését negatívan érintette, ami a megrendelések visszaesésében, vevői nemfizetésekben és likviditásproblémákban mutatkozott meg leginkább. A K&H kkv bizalmi index legutóbbi felmérése során 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozást kérdeztek meg arról, miként vélekednek az öt évvel ezelőtt kirobbant gazdasági válság hatásairól.

„A kutatás mostani eredménye szerint a vállalkozások bizalommal tekintenek a jövőre, és lassan maguk mögött tudhatják a válságot, hiszen 56%-uk szerint a gazdasági visszaesés már elérte mélypontját. Ez az érték közel duplája a 2009-ben mért adatnak, amikor is ez az arány mindössze 30% volt. Az előrejelzések szerint van okuk a derűlátásra a vállalkozásoknak, hiszen Európa gazdasága lassan kilábal a recesszióból, és az idei évben már a magyar GDP is növekedésnek indult” – tájékoztatott az eredményekről Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

A különböző szektorokat tekintve visszafogottabban ítéli meg a gazdaság jelenlegi helyzetét a szolgáltató (55%) és a kereskedelmi (51%) ágazat, miközben a mezőgazdasági (65%) és az ipari, építőipari (62%) vállalkozások közül jóval nagyobb arányban nyilatkoztak úgy, hogy a válság már elérte a mélypontját, és nem várható további romlás. A különböző árbevételű cégeknél a cégmérettel együtt az optimizmus is növekszik: míg a mikrovállalkozások csupán közel fele (52%) véli úgy, hogy a recesszió már nem folytatódik tovább, addig a kis- és középvállalkozások közel azonos arányban – 60% és 61% -, jóval derűlátóbbak a jövő tekintetében.

A gazdaság jelenlegi helyzetét illetően megoszlanak a vélemények a cégvezetők között. Legtöbbjük (58%) úgy véli, több visszaesés már nem lesz, de egyelőre javulásra sem számítanak. Ezzel szemben közel minden negyedik vállalkozás (27%) ennél jóval bizakodóbb, szerintük mostantól lassú növekedés veszi kezdetét. Ez az érték közel duplája az egy évvel ezelőtti értéknek, akkor a kkv-k 15%-a volt óvatosan optimista. További 1% a gazdaság gyors javulását feltételezi, miközben a cégvezetők 11%-a még legalább egy nagy gazdasági visszaesést valószínűsít. Egy évvel ezelőtt tripla ennyi vállalkozás vélekedett ilyen negatívan a gazdasági kilátásokról.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal