A vállalatok késedelmes tartozása csökken

Tavaly a számlák kétharmadát rendezték időben a magyar vállalatok, ez egy év alatt 4 százalékos javulást mutat. Amelyik cég késik, arra jó sokat kell várni, átlagosan 41 napot.

Az átlagos fizetési határidő Magyarországon évek óta 29-30 nap körül mozgott, de 2013-ban és 2014-ben fokozatosan rövidült. A Bisnode online marketing, kockázatkezelési és üzleti információs cég adataiból látszik, hogy 2013-ban már 27 nap, 2014-ben pedig már 26 nap körüli számlafizetési határidő volt a jellemző. Ez önmagában nem jelzi, hogy a cégek jobban fizetnének, mivel a csökkenő átlagos fizetési határidők annak is betudhatók, hogy a rosszul fizető vállalkozások miatt szigorítottak a cégek fizetési feltételeiken.

Ugyanakkor a határidőben fizetett számlák aránya is javult, mivel 2012-ben a követelések 56 százalékát, 2013-ban pedig már 62 százalékát fizették ki maximum egy nap késéssel a cégek. 2014-ben tovább javult a helyzet, már a számlák 66 százalékát kiegyenlítették határidőn belül.

A számlafizetéseket jellemző harmadik mutató – a fizetési késedelem – is javult az elmúlt években, ami a stabilizálódás jele: míg 2012-ben 23 nap volt a késedelem, addig 2013-ban 22 nap, 2014-ben pedig már csak 15 nap. Az okok között a Bisnode szerint számolhatunk azzal, hogy túl vagyunk a gazdasági visszaesés szempontjából a legnehezebb éveken, illetve azzal is, hogy a törvényi intézkedések szigorítása hatott a fizetési határidők betartására. 2013 nyarán lépett életbe ugyanis az a szabályozás, hogy késedelmes fizetés esetén behajtási költségátalányként 40 euró számlázható ki. Ezzel ugyan a cégek nagy része nem él, de az adósoknak bármikor számolniuk kell ezzel a költséggel, ezért érdemes betartaniuk a határidőket.

A legnagyobb fizetési határidővel a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásával foglalkozó vállalkozásoknál, az építőiparban, a vegyiparban, a mezőgazdaságban és a gépiparban kell számolni, ahol 35 nap feletti az átlagos számlafizetési határidő. A legtöbbet késő szektorok listáját az építőipar vezeti 29 napos átlagos fizetési késedelemmel, míg az ingatlanügyletek (28 nap) és a papíripar (23 nap) is a legtöbbet késő három iparág között szerepel. A két legnagyobb csúszással fizető szektorban is jelentős javulás történt, mivel az építőiparban tevékenykedő cégek 2013-ban 38 napot is késtek számlafizetéseikkel. Az ingatlanügyletekkel foglalkozó vállalkozások és a papíripar területén is jelentős a javulás, ugyanis 2013-ban még 36-38 nap közötti késésekkel egyenlítették ki tartozásaikat.

2013-ban egy építőipari cég esetén akár átlagosan 76 napig is tartott, amíg egy hitelező pénzéhez jutott; 2014-ben azonban már „csak” 66 napot kellett a számlakiegyenlítésre várnia, amennyiben vevője késett a fizetéssel. Általánosságban elmondható ugyan, hogy javult a magyar cégek fizetési fegyelme, mégis vannak olyan jelentős szektorok, ahol nagyobb pénzhez jutási idővel kellett számolni tavaly, mint 2013-ban. A mezőgazdaság és a vegyipar tipikusan ilyen, ahol magas késedelmek és határidők jellemzőek, és a 2014-es év 2013-hoz képest a fizetési fegyelem romlását hozta.
Forrás: hvg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal