Vállalkozás indítása

A legfontosabb dolog annak eldöntése, hogy alkalmazottként vagy saját vállalkozásban szeretnénk-e dolgozni. Sokan vannak, akik alkatuknál fogva nem alkalmasak vállalkozónak.

Ma egy vállalkozónak kockázatvállalónak, rugalmasnak és stressz tűrőnek kell lennie. Továbbá fegyelmezettnek, hiszen a vállalkozás bevételét nem kezelhetjük saját pénzünkként, azt előbb le kell adóznunk! Nem csak nyilvántartási feladatok (precízség) hárulnak ránk, hanem gondolnunk kell arra is, hogy például az év végén miből fogunk adót fizetni….
Sokan nehezen értik meg, hogy két különböző dolog az, hogy van-e pénze a vállalkozásnak és nyereségesen működik-e?

Rengeteg olyan vállalkozóval találkozom, aki a vállalkozása alapvető számaival sincs tisztában. Mennyi az árbevétele, milyen hitelei vannak, nincs piacismerete, nem ért az internethez/számítógéphez és nincsenek alapvető könyvelési, jogi, pénzügyi ismeretei sem.

Az első kérdés annak eldöntése, hogy milyen vállalkozási formában érdemes a kiválasztott tevékenységet folytatnunk. Ha egyedül vagy családi körben fogjuk a munkát végezni, akkor indíthatunk egyéni vállalkozást, ennek a könyvelése, működtetése egyszerűbb. Ha terveink szerint már az induláskor vagy később több személy (esetleg tőke) bevonása szükséges, akkor társas vállalkozásban érdemes gondolkozni. Ma már 1 millió forinttal (akár 500 ezerrel is) korlátolt felelősségű társaságot lehet pár óra alatt létrehozni, így a betéti és közkereseti társaságokat én alapvetően nem javaslom.

Példa: Kft. alapítása

A jogszabályok lehetővé teszik a cégalapítást a cégtörvény mellékletét képező szerződésminta felhasználásával, így a cégalapítás bejegyzésének határideje a benyújtástól számított 1 óra, az eljárási illeték pedig mindössze 15.000,- Ft. Az elektronikus cégeljárással valóban leegyszerűsödött és felgyorsult a cégalapítás. Alapítsunk Korlátolt felelősségű Társaságot, hiszen tapasztalni fogjuk, hogy nem kerül annyival többe a létesítése, mint amennyivel jobb az elfogadása az üzleti életben. És a felelősségünk is korlátozott…

A Kft. törzstőkéjének minimuma 500.000,- forint volt 2014. márciusáig, ettől kezdve 3 MFt-ra emelték az elvárást. Természetesen nem kell a teljes tőkének rendelkezésre állnia már az alapításkor és apportra is van lehetőség.

A törzstőke állhat akár teljes egészében nem pénzbeli hozzájárulásból, azaz apportból, így akár ingatlan, szerzői jogi jogosultság, elismert követelés is teljes egészében elfogadható cégalapítás alkalmával törzstőkeként.

A társaság alapítása nem kerül különösebben sok pénzbe, lássuk a felmerülő költségeket:
Illeték: 50,000.- Ft
Közzétételi díj: 0.- Ft
Kamarai díj: 5.000 -Ft
Ügyvédi munkadíj: 48.000.- Ft (ügyvédi, ügyviteli díjak, aláírás minták, 1 db. tulajdoni lap)
összesen: 103,000 Ft.

Minden vállalkozásnak kötelező bankszámlát nyitnia és elvileg a pénzmozgását is ezen kellene intéznie. A feketegazdaság virágzásának legfőbb mércéje a magas készpénzforgalom.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal