Faktoring

A faktoring fogalma. Mire érdemes használni?

A faktoring az áruszállításból és szolgáltatás nyújtásából származó rövid lejáratú követelések folyamatos megvásárlása és kezelése. A faktoring cég szerződés keretében átveszi a követelések fizetőképességi kockázatát és megelőlegezi a követelést.

A faktoring ügyletek fajtái:

csendes (értesítés nélküli) faktoring

Nem értesítik az adóst a faktoring megállapodás létrejöttéről. A szállító kapja a pénzt, majd fizeti ki a faktoring céget. Tehát a vevő nem szerez tudomást arról, hogy a szállító milyen módszerrel finanszírozza a tevékenységét.

nyílt faktoring ügylet

Az adóst (vevő) értesítik az ügylet létrejöttéről, sőt annak vállalnia kell, hogy a faktoring cég felé fogja a vételárat megfizetni. (Hazánkban ez a típus terjedt el.)

export faktoring

Bár a fenti két csoportosítás valamelyikébe tartozik, mégis külön említést érdemel. Export esetén sokkal gyakoribb a vevő ismeretének hiányában, hogy a faktorálás célja a fizetési kockázat kezelése, nem csupán a pénzhiány. Gyakran külön importfaktor (külföldi cég) bevonására is sor kerül, hiszen ő az, aki a vevőt, a helyi viszonyokat ismeri. Fontos előnye a faktoring ügyletnek az is, hogy segítséget kapunk a dokumentáció kezeléséhez, a külföldi jogszabályok, viszonyok megismeréséhez, egyéb kapcsolódó szolgáltatásban is részesülhetünk.

A faktoring előnyei. Mire használható?

A vállalatok a követelésük eladására több okból is rászánhatják magukat. Egyrészt, ha nem ismerik a vevőt, nem biztosak a fizetőképességében (pl. külkereskedelem során), másrészt ha nincs elég pénzük a megrendeléshez kapcsolódó pénzügyi terhek viselésére (forráshiány) és valamilyen oknál fogva nem jutnak bankhitelhez. Hazánkban ez az utóbbi a jellemző indoka a faktoring megállapodások létrejöttének. Sajnos a kialakult gyakorlat szerint mindenki késve fizet a partnereinek, kialakul a körbetartozás. A faktoring ügylet keretében mindenki komolyabban veszi a fizetési határidőket, kiszámíthatóbb pénzmozgást eredményez a finanszírozásnak ez a módja.

Nagyon fontos, hogy a faktoring cégek nem az ügyfelük hitelképességére kíváncsiak, ők az adott ügyletet (vevő-szállító közötti kapcsolatot) vizsgálják, számukra a vevő személye meghatározó fontosságú (ő fog fizetni). Ha egy országosan ismert, az adott ágazatban meghatározó jelentőségű vevő a partnerünk, bízvást számíthatunk a faktoring ügyletre.
Az előnyöket röviden összefoglalva elmondható, hogy

 • Csökken a kintlévőség
 • Nő az eszközök forgási sebessége
 • Könnyebbé válik a pénzügyi tervezés
 • Egyszerű és gyors ügyintézés (pár nap alatt pénzhez lehet jutni)
 • A társaság forgalmának növeléséhez, új piacok megszerzéséhez biztosíthatóak a pénzeszközök
 • Bankhitelnél gyorsabb ügyintézés, kezdő vállalkozások, rosszabb mérleggel rendelkezők is forráshoz juthatnak
 • Nincs szükség biztosítékra, mint a bankhitelnél

A faktoring ügylet menete

– Kap a szállító egy megrendelést, de nem tudja a kapcsolódó költségeket (anyagbeszerzés, alvállalkozók) finanszírozni.
– keres egy faktoring céget, aki megvizsgálja, hogy a megrendelő hitelképessége milyen, továbbá nyilatkozik arról, hogy az adott faktoring ügyletet megvalósíthatónak tartja-e (vevő-szállító közötti ügyletet vizsgálja)
– megkötik a faktoring keretmegállapodást, tájékoztatják erről a vevőt
-megtörténik a szállítás, a vevő visszaigazolja a szerződés szerinti teljesítést a faktoring cég felé, aki a megfelelő nyilvántartást vezeti
– a faktoring cég kifizeti a számla ellenértékének kb. 80%-át az ügyfelének, aki így képessé válik a szállítási szerződés további ütemeinek teljesítésére
– a fizetési határidőben befolyó vételárból törlesztésre kerül a faktoring részlet, a visszatartott 20%-os vételárrészt is kifizetik a szállítónak, elszámolják a faktoring díjat
– folyamatosan történnek a szállítások, a faktoring cég részteljesítések szerint (számlánként) finanszírozza a teljes szállítási keretszerződést
– esetenként a fizetési kockázat enyhítése érdekében biztosító társaságot is bevonnak az ügyletbe

A fenti folyamat leírásával a faktoring ügylet lényegének bemutatása volt a cél, természetesen sokféle eltéréssel találkozhatunk a gyakorlatban. A legfontosabb kérdés, amelyet még nem érintettünk a visszkereset.

Mit kell tudnunk a visszkeresetről?

Az egész ügylet legfontosabb kérdése az, hogy ki viseli a megrendelő esetleges nem-fizetéséből eredő károkat, kockázatokat?
Jellemzően a faktoring cég ezt a kockázatot nem vállalja át, tehát kiköti, hogy amennyiben a vevő nem fizet, akkor a faktoring ügylet során általa kifizetett előleget (80%) a szállítótól is vissza követelheti és megfelelő eszközökkel beszedheti.

Faktoring díj, ügyleti kamat

A gyakorlatban több elszámolási technika alakult ki:

A bankok inkább hitelkamatlábhoz hasonló, de előre beszedett (banki kifizetésből levont) úgynevezett diszkontált díjat számítanak fel. Jellemzően külön a számlák darabszámához kapcsolódó költséget is felszámítanak.
A faktoring cégek a befogadott számla értékéből 80 % körüli részt fizetnek ki előre (a számla kiállításakor, a vevő áruátvételt igazoló nyilatkozatának birtokában). Ekkor kell a faktoring díjat is megfizetni (pl.30 napos számlánál 0,8%). A fennmaradó részt akkor fizetik ki nekünk, amikor a számla ellenértéke befolyik. Ekkor (utólag) történik a faktoring kamat elszámolása. Ennek mértéke függ a faktorálás összegétől, a futamidőtől, stb.

Kérje segítségemet faktoring ügyletéhez.

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu

10 thoughts on “Faktoring

 1. Ágota

  Kedves dr.Tatár Attila! Nekem az … Banknál van jelzálog alapú szabadfelhasználású hitelem ami ma már 8,7 milliónál jár amit vissza kellett volna fizetnem! Sajnos olyan helyzetbe kerültem hogy nem tudtam fizetni a hitelemet ez év áprilisa óta! Arra a döntésre jutottam hogy eladom azt az ingatlant amire a jelzálog került és jött is egy vevő aki 4,7millió forintérz meg is venné! Én ezt követően írzam a banknak egy olyan levelet hogy a befizetett összeg fejében meg valamennyit még hozzá tudnék tenni család-barát segítséggel kértem őket a hitel fennmaradó részének elengedésére! Eltelt kb.2hónap és a bank válaszolt! 5millió forintot ha befizetek törlik a jelzálogot és a vevőé a ház-ez nekem persze egy jó hír De! A fennmaradó részt egy factoring cég veszi át akik majd felkeresnek és velük kell megbeszélni hogy hogyan tovább! Kérdésem csak annyi lenne,hogy ebben az esetben mennyire döntöttem jól(mert elfogadtam) és mennyire lesz ez nekem jobb mint maga a banki kölcsön? Remélem jól döntöttem és bízom az ön válaszában! Tisztelettel:Ágota

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ágota,

   Sajnos a behajtó cégek piócák, sosem fogja lerázni őket, folyamatosan szívják, hosszú időn keresztül a vérét. Egy esélye volt, a bankkal történő megegyezés. Kiengedte a lakást, de nem járt jól, mert egy fillért sem fognak -szerintem-elengedni.

   • Ágota

    Kedves Attila! Köszönöm a gyors válaszát! Azt tudom és sajnos tudomásul vettem hogy a fennmaradó pénzt a bank nem engedi el,nekünk elsősorban a háztól való “megszabadulás”volt a lényeg! Az hogy mi vár ránk? Ki tudja,de bízom abban hogy már csak jobb lehet hiszen az összeg is jóval csökkent és kivételek vannak,nemigaz? További szép napot! Üdvözlettel:Ágota

 2. Tisztelt közgazdász úr.Kérdésem lenne?ki kértem egy khr es listát amelyen egy behajtó cég be jegyzést tett.jelen esetben ez az ….. cég.ez a követelés egy …. bankos kölcsön mely 2000 ben lett fel véve.közben a bank el adta egy álltalam nem ismert másik faktor cégnek majd ők tovább a fent nevezetnek.Azt se tudom hogy ezek a faktor cégek mikortol léteznek?A másik nem tudom hogy akkor a hatályos törvény alapján ami jelen esetünkben 2000 ben volt.Volt e joga a banknak ki adni 3 dik félnek az adataim.azóta 16év telt el .a fent nevezet cég 2007évben vette meg ezt a tartozást.nem értem bejelentet munka helyem volt a bank miért nem bíróság utján foganasitota a követelését.A másik ha már el adta erről nekem nem kellet volna hivatalos szerződést kapni?És ugy itt egy másik kérdés vajon az elévülés fen àllhat.Most fogyasztó védelmi eljáráshoz folyamodok a MNB nál.mert ugy gondolom hogy az összeg szerüség is túlzás, meg az eljárások sem. Segítséget előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves László,

   A bank valószínűleg értesítette, de nem vette át a levelüket. Elévülhetett a követelés és a panasza is teljesen jogos, várjuk meg, hogy az MNB mit mond. A bankhoz is írt panaszos levelet?

 3. Gyöngyi

  Tisztelt dr.Tatár Attila!
  Lányom az ősszel levelet kapott egy faktoring cégtől, hogy egy bizonyos tartozást, milyen részletekben fizessen vissza. Sem az eredeti hitelezőről, sem az eredeti hitelösszegről nem írtak, és olyan régi tartozásról lehet szó, hogy a lányom nem is emlékszik rá. Megírta a cégnek, hogy a tartozás szerinte elévült. Erre a napokban kapott egy levelet, hogy a KHR listáról a nevét véglegesen törölték, de a tartozástól nem tekintenek el. Ez mit jelent? Tudtommal a KHR listáról csak a tartozás megfizetése után törlik a nevet. Akkor mégis elévülhetett, ha igen, miért nem tekintenek el a követeléstől?

 4. N Mónika

  Tisztelt Dr.Tatár Attila˘!Szeretnék érdeklődni én mint magán személy hallottam olyanról, hogy a faktoring cégen keresztül lakást lehet vásárolni.A kérdésem a következő mi ennek a menete? Tisztelettel:N Mónika

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mónika,

   Természetesen a banktól követelést kezelő cégek megvásárolnak követeléseket és így az azok mögött lévő ingatlanokat előbb-utóbb értékesítik. Gyakran lakottan is. Nem könnyű ilyen ingatlant vásárolni, általában azt tapasztalom, hogy a jogi és befektetői kockázatok itt eléggé magasak.
   Ha mégis vásárolni szeretne ilyen ingatlant, akkor a követelést kezelő cégeket kell megkeresni, egyenként felmérni a lehetőségeket. Vannak erre szakosodott cégek, de nem lesz könnyű jobb minőségű lakáshoz jutni, mert a nyilvánosságra kerülő ingatlanok már csak a “maradék”….

 5. Anikó

  Tisztelt dr.Tatár Attila
  Sajnos jómagam is egy faktor cég kezébe kerültem, nem említem a nevét, de éveim számát megrövidítette a zaklatásaival, ráadásul már csak az nem tud a tartozásomról aki még nem beszélt velük, még a főnöknőm is! Nem fogok nekik fizetni, nekik nem! Egyrészről a bank öt év után értesített az engedményezésről. Jó hogy ők ketten megállapodtak semmi közöm hozzá. De öt év kicsit sok! Más faktorcégnek is fizetek rendesen egyszer beszéltem telefonon velük, megállapodtunk kiküldték a szerződést rendesen fizetem azóta sem hallottam róluk. Valami törvényt kéne hozni a faktorcégek működésére is, valamint arra, hogy az adósnak is lehessen beleszólása az engedményezésbe, bár én esetemben a bank már a szerződésbe beleírta a harmadik félnek való átadást, csak én nem olvastam el, ez az én hibám. Értem én szükség van a faktorizálásra, mégis úgy érzem, ha ebben az ügyben évekkel ezelőtt amikor a bank felmondta a szerződésemet ő adott volna bíróságra sokkal kevesebb pénzből megúsztam volna. Valamint egy érdekesség ami azóta sem hagy nyugodni a felmondólevél alján egy sárga csekk volt a mai napig megvan. Nos a levélben a következő állt a bank ha befizetek 4o2.000.- forintot öt nap alatt akkor eltekint a 2.6oo.ooo.-tartozásomtól és részéről az ügyet lezártnak tekinti. Nem hiszek abban, hogy “jóságos” bankok léteznek, itt valami más van a háttérben és ráfogok jönni mi az. A bankkal a mai napig kapcsolatot tartok most kértem tőlük elszámolást. Kaptam egyet, de az én szerződéseim egybefonódnak, tehát felvettem x összeget abból levonták x és y tartozásom teljes összegét a maradék pénzt utalták át részemre. Semmi elszámolás semmi teljes értéket mutató szerződés csak annyi az egyedi részben irányadó x y számlák levonása. Nos egyébként csak egy tartozásom van a bank felé mert a többit mind levonták a kért hiteleimből, bár ez a tartozás most már nagyon kusza, hiszen ez deviza és forint keveredésű. Bárhogy számolok nem jön ki az összeg amit kértem hitelt, sok hiányzik belőle. Most kértem egy teljes és részletes elszámolást, melyben minden levont hitel is részletezve van. Kérdésem az lenne, ha elvileg devizában kaptam az összeget akkor devizában számolták el a fennmaradó forint tartozásomat is, mert ha igen akkor jóval kevesebbet kellet volna levonni az összegből, ha meg nem akkor hiába van CHF szerződésem mert az nem igaz. Tisztelettel

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Anikó,

   Jól látja, valóban jobb időben a bankkal megegyezni, mint követelést kezelők “karmai közé kerülni”.
   Ez a banki ajánlat eléggé kedvező volt, szerették volna lezárni az ügyet – ha lehetősége volt rá, akkor fizetni kellett volna.
   Az elszámolást meg lehet kifogásolni, és ha nem elégedett a bank válaszával, akkor a Békéltető Testülethez fordulhat.
   Ennyiből én nem látom, hogy milyen szerződés volt és mit kellett volna a banknak tennie.
   A baj az, hogy amit fizet a bank, az is a követelés kezelőhöz kerül.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal