Váltaniuk kell az áramszolgáltatóknak

Az áramszolgáltatók ügyfelei maholnap a Google, a Tesla, a Volkswagen, az IBM vagy a távközlési cégekkel fognak konfrontálódni villamos energia ügyben – állítja az osztrák energiapiaci szabályozási hivatal vezetője. Jöhet az áram-Uber!

Az sg.hu szúrta ki az osztrák E-Control vezér, Martin Graf interjúját a Futurezone-on, ahol a szabályozó hatóság első embere az áramszolgátatási piacot fenekestől felforgató Uber jelenségről beszélt. Az energiapiaci szabályozási hivatal vezetője úgy véli, az energiaszolgátatóknak – és rajta keresztül a piacnak – a legető leggyorsabban fel kell készülnie arra, hogy a digitalizálódó szektorban radikális változások jöhetnek. Graf szerint az áramszolgáltatók az ügyfeleik megtartása érdekében majd olyan cégekkel fognak harcolni, akiknek ma még nincs is közük az energiaellátáshoz. Benne van a pakliban, hogy az energiaszolgáltatónak a Google, a Tesla, a Volkswagen, az IBM vagy távközlési társaságok lesznek a legfőbb riválisai.

A szakember szerint hasonló változások várhatók, mint ami a távközlést is átalakította a mobiltelefon megjelenését követően. A digitalizáció, az okos otthonok terjedése, a házi és kisüzemi napelemrendszerek hódítása, de még a fogyasztói hatékonyságnövelés is mind-mind abba az irányba tolja el a rendszert, hogy az eddig passzív fogyasztók egyre inkább termelőként is a piacon legyenek. Graf szerint az árampiac sem más, mint a többi szolgáltatási szektor: a fogyasztók számára új termékeket és szolgáltatásokat kell kínálni. Ennek egyik formája lehet az energetikai automatizálás és akár az energetikai szempontból való önellátás is. Ez a helyzet – inkább előbb, mint utóbb – olyan, a mai Uberhez hasonlítható megoldásokat fog életre hívni, ahol a kisebb, nem klasszikus erőműveket üzemeltető áramtermelők célzottan kereshetik meg a fogyasztóikat.

Érdekes egybecsengést mutat mindez azzal a HVG által korábban bemutatott Yeloha rendszerrel, ahol egy bostoni startup jutott el az áram-uberes megoldásig. Ez a cég úgy képzeli – és ehhez a 2., newyorki helyszínen történő megvalósításához nemrég 3,5 millió dollár befektetést is szereztek -, hogy a háztetőkön a saját szükségletnél több áramot termelők egyfajta megosztó rendseren belül felcimkézhetik: kinek (miért cserébe, milyen áron) adják oda, osztják meg a megtermelt feleslegüket.

Mindezekben azonban idehaza aligha lesz részünk egyhamar. Szomorú vagy sem, de miközben még el se indult ez a folymaat, mi valószínűleg máris lemaradunk róla. Magyarországon 2016-ban – a lakossági gázpiac teljes államosításának befejezésével egyidőben – megkezdi a lakossági árampiac egyszereplőssé tételét is. Ez az eddig is korlátos piac felszámolását jelenti. Az államilag kontrollált árak sem a beruházásigényes innovációnak, sem a strukturális átalakításoknak nem kedveznek, mert az ellátásbiztonságra és az olcsó árakra hivatkozással minden drasztikus lépés megakasztható. Így tehát miközben Európában már nem a zöldenergia termelése jelenti távlatilag az energiaszektor számára a legnagyobb kihívást, hanem a digitalizálásból, automatizálából és hatékonyságnövelésből kiaknázható előnyök érvényesítése, minálunk ebből aligha tud majd érvényesülni bármi.
Forrás: hvg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal