Változások a cégvilágban

Forradalmi változásokat hoz a gazdasági életben a nemzeti ünnep napja – emlékezteti a vállalkozások tulajdonosait a Népszabadság hétfői cikke. A félmilliós kft.-kre tőkeemelés vagy cégforma-módosítás vár, cégvezetők személyes vagyonukkal is felelnek döntéseikért.

A március 15-én hatályba lépő új polgári törvénykönyv szerint ismételten csak hárommillió forintos törzstőkével lehet korlátolt felelősségű társaságot működtetni. Ez a követelmény integy 210 ezer kft.-t érint: nekik gyors tőkegyűjtésbe kell kezdeniük, ha meg szeretnék őrizni társasági formájukat a következő címmódosítás, telephely-áthelyezés, ügyvezetőváltás vagy – ha ezekre nem kerül sor addig, akkor – 2016 márciusa után.


A szabályok szerint a vállalat nyereségéből a tagok feltölthetik a tőkét a következő két évben, ám ezt erős korlátozásokkal is ösztönzi a jogszabály. A tőkerendezésig a cég nem fizethet osztalékot, tulajdonosai pedig menedzsmentdíj, alapanyag-vételár, bérleti díj jogcímén se vehetnek belőle ki pénzt.

Márciustól veszélyesebbé válhat a cégvezetők élete is. A szabályok szerint ezután akkor is személyes vagyonukkal felelnek az okozott kárért, ha azt vezető tisztségviselői minőségükkel összefüggésben okozták. A módosításnak alighanem az volt a célja, hogy a vezetők vállalataik mögé bújva ne tudjanak szándékosan kárt okozni másoknak anélkül, hogy bármiféle kötelezettségvállalási felelősségük lenne – mondta korábban Alföldi Péter, az AIG pénzügyi biztosítások részlegének igazgatója.

Az új Ptk. szerint a cég és a vezetője a károsultnak egyetemlegesen felel “a szerződésen kívül okozott károkért” – magyarázta a Népszabadságnak Menyhei Ákos, a Hajdu és Menyhei Ügyvédi Iroda senior partnere. Sok-sok millió forintnyi magánvagyon kerülhet veszélybe egy apróság miatt – mutatott rá a vállalati vagyonbiztosítással foglalkozó Budapest Prime (BP).

Az egyetemleges felelősség miatt csak a felperesen múlik, hogy a kártérítési igényét a vállalattal, annak vezetőjével, avagy mindkettejükkel szemben nyújtja-e be. Egy-egy vitás helyzet is súlyos következményekkel járhat eztán a vezetők számára. Ha egy cég székhelyén valakit baleset ér, mert a felmosás miatt csúszóssá vált a folyosó, s nem voltak elhelyezve erre figyelmeztető táblák, akkor a polgári per során az ügyvezető személyes felelőssége is megállapítható – írja a BP.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal