Van lehetőség további hiteles mentőövre?

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. bajba került, a lakbért tartósan fizetni képtelen ügyfeleinek keres megoldási lehetőségeket az a kormányhatározat, amely most jelent meg a Magyar Közlönyben. Közben kimerülőben van a 25 ezer ingatlanra szóló kvóta, és nagyon elkelne egy újabb, akár hasonló méretű is.

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. fizetési nehézségekkel küzdő ügyfeleinek problémáira keres megoldást az a kormányhatározat, amely kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. A miniszterelnök által szignózott jogszabály több tárcát is azonnali lépések végrehajtására utasít annak érdekében, hogy a hátralékfizetési problémákat hatékonyabb módon kezelni lehessen.

A jogszabály alapján a nemzeti fejlesztési miniszer feladata lesz például, hogy a NET által működtetett „határozott idejű bérleti szerződés” program (HBSZ) adjon lehetőséget a 12 hónapnál hosszabb időtartamú határozott idejű bérleti szerződés megkötésére.

(Ez azért fontos, mert a fizetési nehézségekkel küzdő bérlőkkel a jelenlegi szabályok szerint csak egyéves időtartamra lehet szerződést kötni, vagyis annyi idejük marad rendezni anyagi körülményeiket; ha viszont a HBSZ-program időtartama kitolódik, több hátralékos ügyfélnek lehet esélye arra, hogy újra egyenesbe kerüljön.) Lehetőséget teremtene a kabinet a szabályok módosításával az ingatlan cseréjére is, ha a segítő szervezet úgy ítéli meg, hogy ez segítene a bérlő anyagi helyzetének stabilizálásában. Új lehetőség lenne a jelenlegiekhez képest az is, hogy a bérlőt terhelő, de a NET által megelőlegezett javítások miatt tartozást felhalmozó ügyfeleknél is mód nyílna a határozott idejű bérleti szerződés megkötésére.

A belügyminiszter feladataként – szintén fontos elemként – azt írja elő a kormányhatározat, hogy segítse elő a HBSZ-programban részt vevő álláskeresők mint kiemelt célcsoport bevonását közfoglalkoztatási programokba, a HBSZ-program időtartama alatti folyamatos közfoglalkoztatás biztosítását: vagyis ha a bérlő már tartós késedelemmel küzd, és határozott idejű szerződése van, a jövőben jobb eséllyel számíthat arra, hogy legalább a közfoglalkoztatásban talál munkát magának annak érdekében, hogy úrrá legyen pénzügyi nehézségein.

A jogszabály szerint emellett fel kell hívni az önkormányzatok figyelmét az eszközkezelő vagyonkezelésében lévő ingatlanok ingyenes tulajdonba vételének törvényi lehetőségére, illetve több tárca bevonásával tárgyalásokat kell folytatni a karitatív szervezetekkel és az egyházakkal az átadható ingatlanok köréről, az átadás üteméről és költségvetési vonatkozásairól.

A NET Zrt. lapunknak adott tájékoztatása szerint a társaság 2015. június 30-ig közel 26 ezer szándéknyilatkozatot fogadott be (azaz ennyi felajánlott ingatlan adatait dolgozta fel), és ezek közül 17 039 házat, illetve lakást már meg is vett. A beérkezett kérelmek közül – tájékoztattak a társaságnál – mintegy 2350 nem felelt meg a törvényi előírásoknak, ezért ezeket el kellett utasítani. Mindez azt is jelenti, hogy a folyamatban lévő, megközelítőleg 6500 ügy feldolgozása mellett még körülbelül 1400 új szándéknyilatkozat befogadására volt lehetőség a 25 ezer darabos keretszám eléréséhez.

A NET Zrt. működésének során 2015. június 30-ig összesen 702 esetben kellett bérletidíj-tartozás miatt, további 169 esetben közösköltség-tartozás miatt felmondani a bérleti szerződést. A díjtartozás miatt megszűnt szerződések bérlőinek a NET Zrt. felajánlotta az egyéves határozott idejű szerződés (HBSZ) megkötésének lehetőségét: 624 bérlő jelezte, hogy él ezzel a lehetőséggel, és 427 bérlő meg is kötötte a HBSZ-t (a többi szerződés megkötése folyamatban van).

Tartozásuk rendezése esetén egy év elteltével a határozott időre szóló szerződésük ismét határozatlan idejűvé alakul át. Ami pedig a megüresedett ingatlanokat illeti: azokat a NET Zrt. megpályáztatja, és az elsősorban szociális kritériumokat érvényesítő szempontrendszer alapján kiválasztott nyertes pályázóval határozatlan idejű lakásbérleti szerződést köt – közölték lapunk érdeklődésére a társaságnál.

A 25 ezer darabos keretszám bővítéséről a lapunknak adott tájékoztatás szerint a NET-nek még nincs pontos információja. A bővítésre ugyanakkor határozott szándéka van a kabinetnek: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban arról tájékoztatott, hogy a kormány tervei szerint a NET Zrt. kapacitásai nőnek majd, erre a költségvetési tartalékból lesz pénz, de összeget még nem határozott meg a kormány. A programot tovább bővítik, a NET mandátumának átszabásáról jelenleg is folyamatosan zajlik az egyeztetés az MNB, az NGM és a Bankszövetség között – közölte a miniszter.
Forrás: vg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal