Most vegyünk dollárt

Magyarországon nagy divat a valuta vásárlás, főleg most az alacsony betéti kamatok mellett sokan gondolnak erre a befektetési lehetőségre. Most megint 270-hez ért az US dollár-forint árfolyam, így remek vételi lehetőség adódik.

A kedvenc valuták elég szűk körben mozognak: angol font, euró és a dollár. A font régóta kedvelt, főleg a kint dolgozók jövedelmi lehetőségei indítottak egy nagyobb valuta váltási – befektetési rohamot, rengetegen kaptak fontot a kint dolgozó családtagjaiktól és figyelték árgus szemekkel az árfolyamot: mikor is éri meg leginkább forintra váltani? Sajnos számukra a BREXIT nem sok jót hozott magával.

A legtöbben az eurót vásárolják kedvezőbbnek tűnő (300 Ft alatti) árfolyam esetén, ez már csak a külföldi utazások miatt is jó dolog, de sokan befektetésként tekintenek a valutavásárlásra, hiszen később kedvezőbb árfolyamon tervezik az euró visszaváltását.

Akárhányszor 270 közelébe ért az US dollár forinttal szembeni árfolyama, annyiszor támad fel a valuta vásárlási láz: sokan esküsznek a dollárra, ennek egyedi, nemzetközi szerepe miatt.

Mivel 2015 óta a dollár-forint árfolyam egy nagyjából 20 forintos sávban mozgott 270 és 292 között, így azért túl nagy mozgástér nincs az árfolyamban, vagyis nem lehetett olyan “nagyot szakítani” ezzel a valutázással. A befektetési ötlet eléggé egyszerű: 270-nél vásárolni, ülni rajta egy előre nem nagyon látható ideig, majd 290 Ft felett eladni a dollárt.

A kérdés persze most is az, hogy ilyen egyszerű lesz-e a képlet, mi lesz, ha tovább esik az árfolyam? Ekkor nem csak hogy egy jobb vételi lehetőségről maradunk le, de az eladás várható időpontja is jócskán ki tud tolódni. (Látható a tipikus logika: a veszteséget véletlenül sem szoktuk elismerni, inkább “kiüljük”.)  Akit érdekel, az talál egy minta számítást a korábbi cikkemben.

A változó nemzetközi helyzeten, makrogazdasági adatok alakulásán sok múlik, a nagy régiók helyzetében komoly változások állhatnak be, amelyek a korábbi bevált “séma” módosítását tennék szükségessé – már ha gondol erre az átlagos magyar valutázó….

Szerintem a legtöbben arra sem gondolnak, hogy minden befektetésnél érdemes egy alternatív hozamhoz viszonyítani a valuta befektetésünket: mennyit hozna, ha a pénzt egy állampapír vásárlásra fordítanánk? A visszaváltás idejének elhúzódása ilyen alternatíva vizsgálata esetén már jócskán felvillantja a kockázatot és jelzi, hogy nem jövünk ki minden esetben a legjobban ebből a befektetésből.

Aztán az átváltás költségeiről (vételi-eladási árfolyam különbözete, tranzakciós illeték) és a valuta otthoni tárolásának kockázatáról sem szabad elfelejtkeznünk.

Természetesen mindenki tudja, hogy nem kockázatmentes a történet. De kedvezőtlen helyzet esetén legfeljebb meggyőzzük magunkat, hogy jó lesz a vásárolt valuta majd a nyaraláshoz…

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal