A világ vagyonának fele 1% kezében van

Ha a jelenlegi folyamatok folytatódnak, jövőre már a világ összvagyonának több mint a fele a lakosság leggazdagabb 1 százalékának kezében lesz. Az egyenlőtlenség nem csak erkölcsi probléma, a gazdasági növekedést is aláaknázza. A munka és a fogyasztás helyett a vagyont kellene adóztatni, többet kellene költeni oktatásra és egészségügyre, és erős szociális hálóra lenne szükség.

2009-ben a világ lakosságának leggazdagabb 1 százalékáé volt a Föld összvagyonának 44 százaléka. 2014-re ez a szám 48 százalékra emelkedett, és ha így megy tovább, 2015-re a leggazdagabb 1 százaléké lesz a világ vagyonának több mint fele, derül ki az Oxfam nemzetközi szervezet legújabb jelentéséből. 2014-ben ennek az 1 százaléknak a vagyona átlagosan 2,7 millió dollár volt. Ez 275-ös dollárárfolyammal számolva 743 millió forintnak felel meg. Összehasonlításképp, 2014 végén a KSH szerint a bruttó havi átlagkereset havi 234 ezer forint volt Magyarországon.

Jelenleg a világ vagyonának fennmaradó 52 százalékának nagy része (egész pontosan 46 százalék) a lakosság 20 százalékának kezében van. A lakosság maradék 80 százaléka mindössze a vagyon 5,5 százalékán osztozik, az ő átlagos vagyonuk 3851 dollár, ami bő 1 millió forintnak felel meg.

Áfa helyett vagyonadó

A nemzetközi szervezet egy hét pontból álló javaslatcsomagot állított össze a világ kormányai számára, amivel szerintük csökkenteni lehetne az egyenlőtlenséget:

  • Meg kell akadályozni, hogy a cégek és a gazdagok kibújjanak az adófizetési kötelezettségük alól.
  • Befektetéseket kell eszközölni a mindenki számára elérhető, ingyenes közszolgáltatásokban, például az oktatásban és az egészségügyben.
  • Igazságos adórendszert kell bevezetni, a munka- és fogyasztásalapú adók helyett a vagyont és a tőkét kell adóztatni.
  • Minimálbért kell bevezetni.
  • Olyan jogszabályokat kell alkotni, amik garantálják az egyenlő munkáért egyenlő bért elv érvényesülését a nők számára.
  • Erős szociális hálót kell létrehozni a legszegényebbek részére.
  • Az egyenlőtlenség elleni küzdelmet a világ kormányainak közös céljává kell tenniük.

A leggazdagabbak jelentős része örökölte a vagyonát, áll a jelentésben. A Forbes milliárdos-listáján található személyek közül 1645-en vagy teljes egészében, vagy részben örökölték a pénzüket.

A milliárdosok 20 százalékának a pénzügyi és biztosítási szektorban vannak érdekeltségei, ezek a szektorok 2013-ban 550 millió dollárt költöttek lobbizásra. A 2012-es amerikai választások során a pénzügyi szektor 571 millió dollárral támogatta a pártok és jelöltek kampányait.

A gyógyszeriparban és az egészségügyben érdekelt milliárdosok 500 millió dollárt költöttek lobbizásra Washingtonban és Brüsszelben 2013-ban. Az Oxfam szerint ezeknek a szektoroknak a világ törvényhozó intézményeire gyakorolt lobbizása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az adórendszerek és a szociális intézmények megfelelő átalakítása nem történik meg.

Ez a hihetetlen mértékű egyenlőtlenség nem csak erkölcsileg helytelen, de aláaknázza a gazdasági növekedést és magánszektor alsó részét, mondta Lynn Forester de Rotschild, a Rotschild cég vezérigazgatója.
Forrás: origo.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal