Vizsgálat a HSBC Bank ellen

Nem sokat ért a napokban újságokban megjelentetett bocsánatkérésével az HSBC. Az ügyfelek bizalmának visszanyerését célzó hirdetések nem hatották meg a svájci nyomozókat, akik a héten példátlan rajtaütéssel lepték meg a világ második legnagyobb bankházának két genfi irodáját.

Az egész napos akcióval új dimenziót kapott az HSBC különböző szabálytalan tevékenységeit feltáró, valójában már 2008 óta folyó nyomozás.

A svájci főügyész, Olivier Jornot által vezetett nyomozás során óriási mennyiségű dokumentumot foglaltak le, egyben nyilvánvalóvá tették, hogy a bankon kívül egyes személyek ellen is nyomozás indulhat, ha bebizonyosodik részvételük a pénzmosásban. Legalább tíz vizsgálat indulhat a világ minden táján az HSBC ellen, bár az Egyesült Államokban, Franciaországban, Belgiumban és Argentínában már így is folyik bűnügyi eljárás. Erre éppen az Egyesült Királyságban nem került mindeddig sor, ahol a bank főhadiszállása van.

Az egyre szövevényesebb ügy feltárása a nemzetközi sajtó bravúrja. A tényfeltáró nyomozásban brit részről a The Guardian című napilap és a BBC politikai magazinja, a Panorama szerkesztősége vett részt az HSBC korábbi alkalmazottja, Hervé Falciani 2007-es kiszivárogtatását követően. A Panorama szerint Falciani 203 ország több mint százezer HSBC-ügyfelének a számlájáról adott át információt. Ebből kiderült, hogy a bank szabálytalan, trükkös befektetési tanácsai révén vagyonos ügyfelek több százmillió font jövedelemadót takarítottak meg.

Franco Morra, a bank svájci leányvállalatának vezérigazgatója most szeretné úgy beállítani a dolgot, mintha mindez a történelemkönyvek lapjaira tartozna. Mint még a razzia előtt kijelentette, már zárolták azon ügyfelek számláját, akik „nem feleltek meg a bank elvárásainak”, hozzátéve, „a svájci privát bankok által korábban követett üzleti gyakorlat ma már nem elfogadható”.

Bár brit lakosok számára nem tilos offshore bankszámlákat tartani, nem megengedett ezeket őfelsége adóhivatalának megrövidítésére használni. Éppen ezért kavart politikai vihart a szigetországban, hogy az HSBC élén a 2005–2007-es visszaélések idején álló vezérigazgatót, a konzervatív Stephen Greent főrenddé nevezték ki, sőt egészen két évvel ezelőttig kereskedelmi és befektetési államtitkárként tevékenykedett.

Az HSBC által elkövetett szabálytalanságok és törvénysértések azonban nem korlátozódtak Svájcra. A londoni privát banki divízió munkatársai például külső pénzügyi társaságokon keresztül filmprodukciós befektetésekre bátorították ügyfeleiket. Az Eclipse és Zeus elnevezésű, együttesen egymilliárd fontot érő szisztémákba több száz HSBC-ügyfél szállt be. Köztük olyan ismert neveket is találunk, mint Alex Ferguson, a Manchester United korábbi vezetőedzője.

A londoni fellebbviteli bíróság e heti döntése adóelkerülő konstrukciónak minősítette az Eclipse vállalkozást. A The Times becslése szerint a világ egyik legnagyobb futballszaktekintélye eredeti befektetésének csaknem huszonháromszorosát pengetheti ki büntetőadóként. Az ügyfeleket képviselő ügyvédek bankcsődökre és tragédiákra számítanak, egy ügyfél már öngyilkosságot követett el.
Forrás: nol.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal