Egyke helyett két gyerek

Mostantól kezdve minden pár kap állami engedélyt arra, hogy második gyereket vállaljon, eddig csak olyan pároknak tették ezt lehetővé, amelynek legalább az egyik tagja egyke.

Hivatalosan is beszüntette az egykepolitikát Kína. Mostantól kezdve minden pár kap állami engedélyt arra, hogy második gyereket vállaljon – közölte a Xinhua hírügynökség. A döntést a Kínai Kommunista Párt központi bizottságának négynapos találkozóján hozták meg.

A központi családpolitika 2013 őszén lazult fel, 11 millió pár lehetett jogosult második gyermek vállalására. Közülük egy év alatt 700 ezren, vagyis alig 6 százaléknyian nyújtották be kérelmüket, jóval kevesebben a vártnál. Akkor úgy becsülték, hogy az egykepolitika enyhítése – ami minden olyan párnak lehetővé teszi a második gyermeket, amelynek legalább az egyik tagja egyke – évi négymillióval növeli majd a kínai újszülöttek számát, az óvatosabb becslések is kétmillióval számoltak.

Az ország legmagasabb szintű döntéshozó szervének négynapos plenáris ülésén hozott döntés hatályba lépéséhez a törvényhozás jóváhagyására lesz szükség. A parlament legközelebb jövő tavasszal ül össze.

A központi bizottság közleménye szerint a határozat célja a demográfiai folyamatok egyensúlyba hozása. Az elmúlt évtizedek születésszabályozási gyakorlata következtében ugyanis a kínai népesség gyors ütemben öregszik, a hagyományosan fiúgyermeket előnyben részesítő társadalomban pedig vészesen felborult a nemek aránya.

Az 1970-es évek végén bevezetett, általában egy gyermeket engedélyező politikán több ízben apró korrekciókat hajtottak végre. Mivel az elmúlt években bevezetett kedvezmények ellenére a szakértők továbbra is kritikusnak látják az ország demográfiai kilátásait, a korlátozások feloldását korábban több alkalommal is kezdeményezték szakmai szervezetek, illetve területi kormányzatok. Az illetékes állami felügyelet azonban rendszeresen azt válaszolta, hogy a családtervezést még hosszú ideig keretek között kívánják tartani. A mostani döntés is csupán a két gyermek (és nem több) vállalását teszi lehetővé.

A kínai demográfusok azt állítják, hogy ha nem vezetik be az egykepolitikát, akkor 2011-ig 400 millióval több gyermek született volna, a világ népessége pedig 2011 októbere helyett már 2006-ban elérte volna a hétmilliárdot. Ezen túl a környezet túlzott megterhelésének elkerülését is az érvek közé szokták sorolni.
Forrás: hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük