Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK)

2015. július 1-től már használt lakásra, és már egy gyermek után is igényelhető a lakásépítési támogatás.2016-ban pedig jött a CSOK kiterjesztése, a CSOK 10+10! Lássuk a  Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) miről is szól.

Nézzük, hogy mennyi lehet a támogatás maximális mértéke gyermekszám és a lakás alapterülete szerinti megosztásban 2016-tól:

csok-2016Hasznos alapterületnek számít a lakás fűthető helyiségei alapterületének összege, ide nem értve az erkély, a loggia, a terasz, a tornác, a tároló helyiség, a gépjárműtároló és a pinceszinti helyiség alapterületét.

Tehát a támogatás összege a gyermekszámtól, a lakás hasznos alapterületétől és az energetikai minősítésétől függ.

A CSOK 10+10 feltételei

A három vagy több gyermekes új lakóingatlant építő vagy vásároló családokat érintő változások a következők:

 • Már három gyermeket is lehet előre vállalni, melynek határideje 10 év.
 • Azokat a gyermekeket is figyelembe lehet venni az igénylésnél, akik után korábban már igénybe vettek lakástámogatást, de ekkor a korábban kapott támogatás összegét a 10 millió Ft-os kedvezményből le kell vonni.
 • A jelenlegi 60, ill. 70 m2-es alsó méretkorlát lakás esetében egységesen 60 m2-ben, családi ház esetében 90 m2-ben van meghatározva.
 • Nem feltétel, hogy az igénylőnek vagy családtagjainak ne legyen meglévő lakástulajdona vagy haszonélvezeti, használati joga a kedvezmény igénylésekor.
 • A támogatás mellett még a lakáscélú kölcsönhöz kedvezményes állami kamattámogatást is igényelhetnek, melynek révén az általuk fizetendő kamat mértéke nem haladhatja meg a 3%-ot. A kamattámogatás maximális időtartama 25 év, és legfeljebb 10 millió Ft kölcsönösszegig igényelhető.

Óvatosan a CSOK 10+10-el!
CSOK 10+10: ahol lakás, ott nincs család

 

Milyen értékű használt lakást tudok megvenni?

Használt lakás vásárlásakor a maximális vételár is meg van határozva az alábbi táblázat szerint: csok2-2016

A legfontosabb 2016.évi változások a csok támogatás kapcsán: 

 • Az energiahatékonysági szintet a jövőben nem kell figyelembe venni.
 • Eltörlésre kerül a 160 m2-es felső mérethatár.
 • Külföldön szerzett biztosítási jogviszony is beleszámít az előírt fél éves biztosítási időszakba.
 • A vállalt gyermekek esetében elegendő lesz, ha csak az egyik szülő 40 év alatti.
 • A nem felsőoktatási intézménybe járó gyermekeket 16 év helyett már 20 éves korukig, a felsőoktatási intézményben nappali tagozatra járó gyermekeket 25 éves korukig figyelembe lehet venni az igénylésnél.
 • Büntetlen előélet szükséges (vagyon elleni bűncselekmények tekintetében).
 • Igazolni kell, hogy az igénylőt az elmúlt 5 évben nem kötelezték jogosulatlanul igénybe vett lakástámogatás visszafizetésére.

A három- vagy többgyermekes, új ingatlant építő vagy vásárló családoknál érvényesülő új előírások:

 • Az igénylő nem szerepel a Központi Hitelinformációs Rendszerben.
 • Az igénylést megelőzően legalább 2 évig folyamatosan biztosított volt, ezen belül pedig minimum az igénylést közvetlenül megelőző 180 napban keresőtevékenységet is végzett (melybe nem számít bele a közfoglalkoztatás);
 • Amennyiben a felvett CSOK összegét vissza kell fizetni, a késedelmi kamat mértéke ez esetben a Ptk. szerinti normál kamat ötszöröse.

Mi számít új lakásnak?

2008. július 1-jén vagy később kiadott építési engedéllyel rendelkező összkomfortos lakás, amely a kérelem benyújtásának időpontjában használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik.

Fontos, hogy az ügyintézés során az egyes lépéseket, határidőket tartsuk be!

Figyeljünk oda arra, hogy

 • a támogatás igénylésének határideje
  • építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt
  • vásárlás esetén az adásvételi szerződéstől számított 120 napon belül
  • bővítés esetén a bővítési munkálatok megkezdése előtt
 • építési esetén az építési engedély 2008. július 1. után kiadott
 • építés, bővítés esetén a munkálatokat 5 éven belül be kell fejezni
 • az építés, bővítés költségvetésének minimum 70%-a számlával igazolandó, amely számlák keltezése
  • építésnél az építési engedélyt maximum 6 hónappal előzi meg,
 • a  Magyar Állam 10 évig szerepel a tulajdoni lapon, amely idő alatt haszonélvezet az ingatlanon nem alapítható!

A támogatást vásárlásnál a vételár részeként utalják, építésnél és bővítésnél pedig szakaszosan, a munkálatok előrehaladtával, és csak akkor, ha az önerő már felhasználásra került!

Hol lehet a támogatást igényelni?

A támogatást bármelyik banknál igényelhetjük, ahol foglalkoznak a CSOK ügyintézésével (nem kötelező nekik).  Lehet igényelni csak a támogatást is, de hitel is felvehető a lakás cél megvalósításához. Ha nem kérünk hitelt, akkor az elbírálásnak van díja. Felmerül továbbá az értékbecslés, valamint az egyes helyszíni szemlék (építés, bővítés esetén) is díjkötelesek. Ezen kívül a támogatás összegének 1,5%-a, maximum 30 000 Ft lehet a bírálat díja. Ha hitelt is kérünk, akkor a fenti bírálati díj nem számítható fel! Ekkor csak abban az esetben kapjuk meg a támogatást, ha a bank hitelképesnek minősített minket.

26 thoughts on “Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK)

 1. andrea

  Tisztelt Attila.A kovetkező lenne a helyzetünk.Kárpátaljarol attelepult csalad vagyunk.szepte.berben lesz meg az egy eves munkaviszonyom es mikor igenyelhetnenk a csokkot öt gyerekunk van szeptember közepere varjuk a hatodikat.meg dolgozom.a ferjemnek nincs tb.viszonya nem dolgozik hivatalosan.mikor igenyelhetjuk a csokkot es lehet e ronkhaz epitesere igenyelni amit kulycsrakeszen karpataljarol szalitananak es itt epitenenek fel.megvalosithato e a csok feltetelei szerint

  nincs tb.viszonya nem dolgozik hivatalosan

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Andrea,

   Elég, ha önnek rendben vannak a papírjai, de ne legyen tartozásuk. Az egy évet meg kell várni. A rönkház műszaki paramétereit meg kell beszélni egy bankfiók ügyintézőjével, majd ő eldönti, hogy megfelelnek-e az elvárásoknak.

 2. Hné Laura

  Tisztelt Tatár Úr!
  A férjemmel házat szeretnénk épülni és igénybe szeretnénk venni a 10+10M ft-os CSOK támogatást. A kérdésem az lenne, hogy a telek, amit tavaly novemberben vásároltunk beleszámít e az önerőbe?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Laura,

   Igen, mindenképpen.

 3. S Babett

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  A párommal gondolkozunk, hogy igénybe vennénk a Csok-ot. Építkezünk Magyarországon, de jelenleg külföldön dolgozunk. Két gyermek után szeretnénk felvenni. Olvastam egy olyat, hogy a Magyar Állam 10 évig szerepelni fog a tulajdoni lapon, ami azért egy kis agodalommal tölt el. Ezt lehet jelzálogként is értelmezni? A tanácsát szeretném kérni, hogy merjünk-e belevágni, vagy sem. Miféle buktatói lehetnek ha felvesszük?
  Előre is köszönöm válaszát

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Babett,

   Igen, ez egy elidegenítési tilalmat tartalmaz, vagyis nem adhatják el a lakást ez idő alatt. Ez korlátozza a mozgásterüket, de a támogatás felhasználását valahogyan ellenőrizniük kell.
   Ha mégis eladják, akkor a támogatás összegét letétbe kell helyezni arra az időre, amíg ismét lesz ingatlan, amire a támogatás kapcsán ezt bejegyezhetik.

 4. M István

  Tisztelt Tatár Úr!
  Kérdésem Ön felé a következő lenne: 2 meglévő és vállalt 3. gyermek mellé igényelnénk a 10+10 milliós CSOK-ot. Építkezni szeretnénk. Van e arra jogszabály, hogy generálkivitelezővel félkész állapotúra készíttetnénk a házat, majd a belső munkálatok elvégzéséhez magunk keresnénk szakembereket. Így is ütemezve juthatnánk a támogatáshoz?
  Vagy ha félkész új házat vásárolunk generálkivitelezőtől, aki eladás céljából építette a házat, és mi azt szakemberekkel befejeztetnénk, akkor a vásárlásra egyösszegben járna a támogatás és utána a befejező munkálatokra lenne ütemezve a maradék támogatás?
  Erről még eddig sehol nem találtam érdemleges kifejtést.

  Köszönettel: István

  • dr.Tatár Attila

   Kedves István,

   Ezt az elején el kell dönteni, ezt jól látja. Szerintem két változat van: generál kivitelező végig vagy saját építkezésnek hívja és egyedileg hozza a mestereket. De a bank szava a döntő, egyeztessen velük.

 5. Kinga

  dr.Tatár Attila!

  Kérdésem a CSOK személyi feltételeire vonatkozik.
  Férjemnek nincs bejelentett munkahelye, 40 éves.
  Én 37 éves vagyok, jelenleg GYES-en, két gyermekünk van. Folyamatos munkaviszonyom van 10 éve.

  Igénybe vehetjük az új CSOK-t, ha bevállalunk egy harmadik gyereket?

  Köszönöm a választ,

  Kinga

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Kinga,

   Sajnos meglévő munkaviszony kell, a gyes nem felel meg…

 6. N Nóra

  Tisztelt Tatár Attila!
  Érdeklődni szeretnék CSOK igényléssel kapcsolatban. Jelenleg önkormányzati lakásban lakunk férjemmel, építkezni fogunk. Kettő gyermeket szeretnénk, szeretnénk igénybe venni a két gyermek után járó CSOK-ot. Azt olvastam, hogy aki önkormányzattól bérel lakást, az nem jogosult felvenni. Valóban ez az igazság?
  Köszönettel:
  N Nóra

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Nóra,

   Sajnos így van. 3 gyermek vállalásakor már nem gond, de kettőnél igen. Ilyen lett a szabályozás.

 7. N Nikolett

  Tisztelt Tatár úr!
  Én 24 éves, 33 hetes terhes vagyok, párom 32 éves, a baba születése után még szeretnénk gyerekeket minimum 2-re gondoltunk, a párommal nem vagyunk összeházasodva. Így is jogosultak vagyunk a CSOK-ra?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Nikolett,

   A meglévő babára mindenképpen, de a vállalt esetében csak házasként jogosultak.

 8. Kornélia

  Tisztelt Cím!
  Férjemmel betöltöttük a 40 évet, van lakás a nevünkön, de most szeretnénk építeni egy családi házat teljesen önerőből. Van 2 kiskorú gyermekünk, még soha nem igényeltünk sem Szocpolt, sem CSOK-ot. Van esélyünk rá, hogy megkapjuk?
  Élőrre is köszönöm a válaszát!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Kornélia,

   Igen, van esélyük a támogatásra, de a meglévő lakást a kérelem beadásáig el kell adni és a pénzt a házba beforgatni.

 9. Eszter

  Tisztelt dr. Tatár Úr!
  Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. 3 kiskorú gyermekünk van, még sosem vettünk fel szocpol támogatást. 5 éven belül eladtunk egy 30 milliós értékű házat ( 2,5 millió a végtörlesztés), és vásároltunk egy 16 milliós házat és egy 7millió Ft értékű lakást. Ha a családi házra emeletráépítéssel új lakást alakítunk ki, igényelhetjük-e CSOK-ot, és ha igen a 4,5 milliót tekintik-e önerőnek?
  Válaszát elő is köszönöm,
  Üdv,
  Eszter

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Eszter,

   Szerintem nem reménytelen a történet, érdemes utána nézni a bankban.Azért önerőre még szerintem szükség lesz, de itt saját munkát is betudhatnak. Bővítés és építés egyaránt megfontolandó.

 10. Viktória

  Kedves Attila! Férjemmel 30 éven aluliak vagyunk, mindenképpen nagy családot szeretnénk. Belevágnánk az új CSOK által kínált 10 milliós támogatásba. A probléma az, hogy a férjem szerepel a BAR listán. A kérdésem az lenne, hogy a 10 milliós támogatásra hitel nélkül jogosultak vagyunk-e, vagy kizáró ok a BAR lista? Azt olvastam, hogy csak akkor kizáró ok, ha hitelt is igényelnénk. Ezzel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni! Előre is köszönöm a válaszát!
  Üdv.: V.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Viktória,

   Tudtommal az egyik félnek kell “listamentesnek” lennie. Beszéljék meg a bankkal.

 11. K F Gábor

  A párom eladta az örökölt ingatlanát.A vevők a vètelár hiányzó rèszèt CSOK támogatásból fizettèk volna meg,amit a bank elutasított.Mit lehet ilyenkor tenni??Sajnos a vevő nem tudja teljesíteni amit a szerződèsben vállat (a hiányzó rèsz egyösszegű kifizetèse).Mint eladó mit tehet a párom,hogy őt ne èrje kár,hiszen ő amit a szerződèsben vállalt azt teljesítette.
  Válaszát előre is köszönöm.
  K F.Gábor

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Gábor,

   Ilyenkor a vevő bukja a foglalót és visszaáll az eredeti helyzet.

 12. K Vivien

  Tisztelt Cím!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a gyermekeim igénybe vehetik-e a CSOK-ot. Házat szeretnének vásárolni Magyarországon. Jelenleg külföldön élnek. A házra előleget fizetnének és a teljes vételárat 2016. szeptemberében fizetnék ki. Kölcsönt nem vennének fel. Gyermekük külföldön született.
  Köszönettel

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Vivien,

   Nézzenek utána a részleteknek, mert a külföldi tartózkodás és születés gondot jelenthez. (Melyik ország, van-e magyar állampolgárság, munkaviszony). Szóval sok kérdést kell tisztázni, kezdjék el időben.

 13. róbertné

  Férjemmel 2 gyermekunk udan hasznalt haz vasarlasara igenyeltuk meg a csokot….apeh igazolast oepes igazolast,az onkormanyzattol igazolast hogy lakhato e az epulet beszereztunk…es minden mas feltetelnek megfeleltunk…hitelt nem igenyeltunk melle csak a CSOKOT ami nekunk 1 millio ft lenne kereken a haztol fuggoen…es elutasitottak minket mert pozitiv bar listan vagyok!!!???vagyis a tartozasomat kifizettuk de meg egy evig rajta leszek ezen a listan es a bankba a KEDVES holgy egybol elkuldott minket nem os adta le a kerelmunket!!!!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Róbertné,

   Sajnos van a csok-nál egy előírás, hogy nem lehet tartozásuk…. A csok igénylés most indult, nincs még sok gyakorlati tapasztalat, így elképzelhető, hogy másik bank nem ennyire szigorú, nézzen utána.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal