Állampapír

A biztonságos befektetési termékek közül az állampapír mindig kiemelkedik, hiszen az állam a tartozását minden körülmények között megfizeti. Remélhetően az államcsőd rémképét mindenki elfelejtette és elfogadja tőlem, hogy ez biztonságos befektetés.

Milyen állampapírt vásároljak?

Nagy a kínálat, mindenki a saját elképzelései szerint választhat. A legfontosabb kérdés a döntés meghozatala előtt a futamidő, hiszen lejáratot megelőző értékesítés esetén kb. 1-2%-kal alacsonyabb hozammal kell beérnünk, ezért érdemes körültekintően megválasztani a futamidőt és lejáratig megtartani az államkötvényt.

A Prémium Államkötvények kétségtelen előnye, hogy egy csökkenő kamatpálya mellett is lehetőséget biztosítanak a hozamok szinten tartására. Ezt úgy érik el, hogy az éves  hozam két részből tevődik össze: van egy kamatbázis, ami évente változik és a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett fogyasztói árindex-változás százalékos mértékével egyezik meg, és erre jön még rá egy kamatfelár, ami változatlan. Tehát a hozamunk az infláció hivatalos mértékétől függ, melynek 2015. év végétől már inkább a növekedése várható.

A Bónusz Magyar Államkötvény 4-6 éves futamidővel kibocsátásra kerülő állampapír, amelynél a kamatbázis megegyezik a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok, adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával. Itt is van egy fix kamatfelár.

Tehát a választásnál a fix kamatfelár mértéke mellett azt kell eldöntenünk, hogy az infláció fog-e emelkedni, valamint az aukciókon milyen hozamok lesznek a jellemzőek a következő pár évben.

Olvassa el:

– Állampapír: Bónusz vagy Prémium?
– Állampapír: hova lett a remek hozam?

Évtizedes mélypontra esett az infláció, csökkenő pályán az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) hozama. A korábbi 8-9 százalékos kamat mostanra kevesebb mint a felére esett vissza.  Mit tegyünk? Itt a BankWeb ajánlata.

Állampapír vásárlásakor érdemes az allampapir.hu oldalon tájékozódni az éppen aktuális kínálatról, elérhető kamatokról.

Kincstári Takarékjegy:

Kincstári Takarékjegy 1 és 2. éves futamidő, fix, lépcsős kamatozású értékpapír. Kamatfizetés lejáratkor. (Nagyon alacsonyak lettek itt is a kamatok.)

Csökkenő kamatkörnyezet!

Hogyan őrizheti meg a pénze reálértékét (vásárlói értékét)? Milyen biztonságos befektetések vannak az állampapír mellett?

Olvassa el:

Kérjen befektetési tanácsot.

Érdeklődés esetén keressen meg és segítek befektetési döntésének meghozatalában.

dr.Tatár Attila

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal