Olcsó hitel sem kell a vállalatoknak

Sosem volt még olyan olcsó a vállalati hitel, mint az idén júniusban. Mégse kellett a cégeknek. Az első fél évben kevesebb hitelt vettek fel, mint tavaly, csak júniusban álltak sorba a bankokban.

Hiába vállalták a bankok, hogy növelik az idén a kkv-s hitelállományukat, a teljes vállalati hitelállományon ez még nem látszik. A vállalati hitelállomány az első fél évben 52 milliárd forinttal csökkent, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a cégek június végén csupán 5887,3 milliárd forinttal tartoztak a hitelintézeteknek. Ez nagyjából tízéves mélypontnak számít.

Az első fél évben nem volt tolakodás a bankokban a hitelekért. Euróalapú vállalati hitelből az első hat hónapban összesen 273 milliárd forintnyit helyeztek ki, ez 13 százalékkal kevesebb, mint 2015 első felében. Az új forintos hitelek volumene is 15 százalékkal csökkent, és nem érte el a 650 milliárd forintot. Ebben valószínűleg szerepet játszott, hogy sok cég banki helyett inkább uniós finanszírozást akart igénybe venni, vagy pedig várták az MFB Pontokon elérhető kamatmentes visszatérítendő támogatást. A statisztikák szerint a nagyobb cégek veszik fel az új hitelek többségét, a forinthitelek több mint háromnegyede, az euróhiteleknek pedig csaknem a 90 százaléka 1 millió eurósnál nagyobb kölcsön volt.

Biztató a jövőre nézve, hogy a vállalati hitelezés szempontjából a legerősebb hónap az idén a június volt, a bankok mind forint-, mind euróalapon ekkor helyezték ki a legtöbb forrást. A július is jól sikerülhet egyébként hitelezés szempontjából a júniusban aláírt szerződések összege ugyanis szintén magas volt. Több mint 150 milliárd forintnyi forinthitelről és 186 milliárd forintnyi euróhitelről állapodtak meg a cégek a hitelintézetekkel.

Az alapkamat csökkenését a vállalati hitelkamatok is követik. A forinthitelek átlagos kamata 2 százalék alá csökkent, ilyen olcsón a rendszerváltás óta még sosem jutottak finanszírozáshoz a cégek. A változó kamatozású hitelek kamata is sokat csökkent, júniusban 1,93 százalékos átlagkamattal kaptak banki finanszírozást. A nagy összegű (egymillió eurósnál nagyobb) hitelt felvevő nagyvállalatoknak még olcsóbb a hitel, 1,4 százalékos kamattal jutnak hozzá. A kisebb hitelek kamata viszont több mint 4 százalékos volt. Az egy éven túli kamatfixálású hitelek (ezek közé tartoznak a Növekedési Hitelprogram keretében folyósított kölcsönök is) átlagosan 2,31 százalékos kamattal kerültek a cégekhez.

Forrás: vg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük