Marc Faber: a jegybankok hibáznak

Nagyon rossz véget ér majd az, amit a világ jegybankjai művelnek a korlátlan pénznyomtatással, hogy mikor, azt viszont nehéz megjósolni. Marc Faber szerint már most is a hagyományos pénz lassú elértéktelenedése zajlik, de az összeomlás előtt a Dow Jones Industrial Average akár 100 ezer pontig is emelkedhet.

Szokás szerint meglehetősen borús képet festett Marc Faber, neves befektető a világgazdaságban zajló folyamatokról egy interjúban. A The Epoch Times-ban megjelent beszélgetésben Faber elmondta, a piacokat jelenleg elképesztő mértékben manipulálják a világ vezető jegybankjai, s hogy ez a manipuláció meddig tarthat, nehéz megmondani.

Rámutatott: Harihuko Kuroda, a Bank of Japan kormányzója már korábban kifejtette, hogy a monetáris inflációnak nincs határa. Ez annyit tesz, hogy bármeddig képesek fenntartani a kvantitatív lazítást, s a jegybank által teremtett pénzből akármennyi részvényt és kötvényt vásárolhatnak. Ennek persze Faber szerint rossz vége lesz, de senki sem tudja megmondani, hogy mikor.

A Bank of Japan máris ott tart, hogy a japán tőzsdén jegyzett alapok több, mint 50 százalékát birtokolja. Ezeken keresztül, közvetve már a japán részvények 20 százalékának a jegybank a végső tulajdonosa, s ez az arány bármeddig emelkedhet. Ez oda vezethet, hogy végső soron állami tulajdonba és állami irányítás alá kerül a legtöbb vállalat, a termelés és a fogyasztás is.

 

Ha a korlátlan pénznyomtatás olyan helyen indul be, mint például Zimbabwe, akkor az árfolyam gyorsan összeomlik a többi devizával szemben s a hiperinfláció azonnal érezhető lesz. Azonban ha az ECB, a Fed, a Bank of Japan és a Bank of England egyszerre nyomtatnak pénzt, egymással egyeztetve és összhangban, akkor a devizák egymással szemben nem fognak összeomlani, ez történik most.

Persze a pénz, ahogy most ismerjük, ettől általánosan elértéktelenedik a többi eszközzel szemben, ennek máris szemtanúi vagyunk. A pénzzel szemben az összes nagyobb eszközosztály jelentősen felértékelődött az elmúlt 30 évben, legyenek azok részvények, kötvények, ingatlanok vagy a nemesfémek – hívta fel a figyelmet Faber.

Ráadásul az inflációt mérő hagyományos mutatók sem pontosak. Nonszensz azt állítani, hogy az Egyesült Államokban évi egyszázalékos a pénzromlás üteme, a megélhetési költségek egy átlagos család számára ennél jóval nagyobb ütemben emelkedtek, akár a biztosítási, akár a közlekedési akár az iskoláztatási költségeket nézzük. Ezt persze a jegybankárok nem figyelik.

A guru szerint a legtöbben látják azt, hogy ez az egész rossz véget fog érni. Azt azonban nehéz előre jelezni, hogy mikor. Ezért nem megfelelő befektetési politika azt mondani, mindent készpénzben kell tartani. Mivel a pénznyomtatás folytatódik, ezért az eszközárak az egekbe is emelkedhetnek, lehet az összeomlás előtt akár 100 ezer pont is a Dow Jones Industrial.

Faber úgy véli, amíg a pénznyomtatás tart, addig bármi jó befektetés lehet, amiből korlátozott a kínálat, legyen az arany, ritka autó, festmények, ingatlanok. A lényeg, hogy megfelelően kell diverzifikálni.
Forrás: napi.hu

BankWeb kiegészítés:

Azért, mert az összeomlás időpontját lehetetlen meghatározni, még a fenti folyamat életveszélyes és katasztrófához fog vezetni. A 2008-as válságra sem lett volna könnyű felkészülni – még ha az ember sejtette volna… A mostani válság még pusztítóbb és hosszabb lesz….

Évek óta mondom én is, hogy arany és ingatlan……

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük