Hogyan segíthető a gazdasági növekedés?

Elkészült a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legújabb Inflációs Jelentése, mely szerint az infláció érdemi növekedésére csak 2018-ban kerül sor, a gazdaság növekedését pedig elsősorban a fogyasztás bővülése fogja segíteni, amit a béremelések mellett a lakossági bizalom és a lakásépítések erősítenek. 
A lakossági fogyasztás és a szolgáltatások bővülése fennmaradhat a következő időszakban, ez húzhatja a gazdaság növekedését – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója az Inflációs Jelentés sajtóbemutatóján. Az MNB szerint az idei évben 2,8, jövőre pedig 3 százalékkal bővülhet a gazdaság, a növekedést támogatja a kkv-szektor hitelezésének bővülése, a mezőgazdaság idei várhatóan jó teljesítménye. Azonban az EU-források lehívása lassú és kockázatot jelent az ipari termelés gyárleállásai is.

A nettó export 2017-ben várhatóan kevésbé járul hozzá a GDP növekedéséhez, amit részben a Brexit hatásának tudhatunk be, de a legnagyobb felvevőpiacaink növekedése is alacsonyabb lesz.

Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója egy kérdés kapcsán elmondta, hogy az EU-n belül a képzett munkaerő az alacsonyabb bérszínvonalú gazdaságokból a magasabb felé áramlik és ha ezt a folyamatot nem vagyunk képesek lassítani, akkor nem lesz lehetőségünk belépni a negyedik ipari forradalom időszakába, ahol az innovatív munkaerő alkalmazása lesz a legfontosabb. Szerinte ezek miatt alapvetően megváltozott az, amit a bérek és a versenyképesség kérdésében a ’90-es évek óta a magyar gazdaság elemzésével foglalkozók gondoltak. Vagyis már nem az alacsony költségek melletti foglalkoztatás és a külföldi működőtőke beáramlása lehet a felzárkózás motorja, hanem a technológiai forradalom elvárásainak és a megváltozott termelési struktúráknak való megfelelés, aminek szükséges fejleménye a most látott béremelés.

Az utóbbi időszakban a termeléshez kapcsolódó költségek (nyersanyagárak, kamatkiadások) jelentősen mérséklődtek, így a vállalatoknak lehet mozgásterük a magasabb bérek kigazdálkodására, anélkül, hogy árat emelnének. Továbbá az általánosan alacsony inflációs várakozások mellett a vállalkozások áremelés helyett hatékonyabb termeléssel és növekvő értékesítéssel javíthatják jövedelmezőségüket.

Tehát egyelőre nem kell aggódnunk az infláció elszabadulása miatt, sokkal inkább a stagnáló gazdasági állapotból történő kitörés lesz a következő évek legfontosabb kérdése a fejlett országokban és a hozzájuk kötődő feltörekvő országokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük