A profit és az etika összeegyeztethető?

Működhet egy cég egyszerre etikusan és eredményesen? A mai világunkban a pénz túlságosan központi helyet tölt be, lehet ezen változtatni? Ezeket és hasonló gondolatokat vetett fel Tóth József közgazdász, az ÉrMe Hálózat egyik alapítója a Gutmann Fórum soron következő előadásán.

A Gutmann Bank rendezvénysorozata, a Gutmann Fórum 2009-től biztosít találkozási lehetőséget ismert és közérdeklődésre számot tartó előadók és a sajtó képviselői számára. A mostani rendezvényen Tóth József eltérve a tervezett előadás szigorú formai kereteitől, izgalmas beszélgetést „provokált” ki a résztvevőkből.

Elmondta, hogy a gazdasági társaságok tevékenységének elsőrendű célja a minél nagyobb profit elérése, de egy jól működő cég egyben a közjót is kell, hogy szolgálja és a nyereség maximalizálása helyett a hosszú távú, korrekt és mások érdekeit, a közösség erkölcsi és érték elvárásait is figyelembe vegye.

Fontos kérdés, hogy egy véges erőforrásokkal rendelkező és egyre inkább túlnépesedő világban hogyan lehet a folyamatos növekedést fenntartani? Hogyan kerülhetőek el az egyre nagyobb jövedelmi-vagyoni egyenlőtlenségből fakadó elégedetlenség, társadalmi feszültség? Képes-e a technikai fejlődés biztosítani az emberiség fennmaradásához, a fejlődéshez szükséges tudást és eszközrendszert? El jön az emberiség „kirajzásának” ideje és benépesítjük a világűr egy részét? Ez lehet a megoldás a folyamatos növekedés, fejlődés fenntartására?

A kérdések záporoztak, és bár mindenki tisztában volt a jelenlévők közül azzal, hogy nem adhatóak egyértelmű és azonnali válaszok rájuk, azért érdekes volt látni, hogy az optimistább és pesszimistább jövőképek hogyan rajzolódnak ki a beszélgetés résztvevőinek szavaiból.

A közgazdász elmondta: az ÉrMe Hálózatot 2000-ben alapította 12 keresztény vállalkozó, ma már 300 fős tagsággal rendelkezik és a tagok országszerte 6 klub keretei köré szervezve találkoznak.
A Gutmann Bank osztrák pénzintézet, amely több mint 10 éve tevékenykedik Magyarországon, és kizárólag privát banki szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek, Magyarországon 500 millió euró ügyfélvagyont, az osztrák anyabank pedig mintegy 19 milliárd eurót kezel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük